четвер, 25 лютого 2021 08:00

Зеленський іде шляхом Порошенка. Втратить проросійський електорат – Портников

Зеленський іде шляхом Порошенка. Втратить проросійський електорат – Портников
"Закликаю перестати прогнозувати дії Зеленського і його оточення аж до остаточного краху. Популістські режими не мають логіки", - каже Віталій Портников. Фото: facebook.com/portnikov

Володимир Зеленський і лідер партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук борються за спільний електорат і комунікацію з президентом РФ Володимиром Путіним. У цій боротьбі Зеленський йде шляхом свого попередника Петра Порошенка. Тому втратить проросійських виборців. Як розвиватиметься ситуація далі, прогнозувати неможливо. Про це Gazeta.ua розповідає журналіст Віталій Портников.

За 2 роки Зеленський не проявляв рішучості і не виглядав людиною, яка затято бореться із п'ятою колоною. Тепер запровадив санкції проти Медведчука. Що сталося?

Не можна точно знати, якими мотивами керувався Зеленський, коли ухвалював таке рішення. Він не є професійним політиком. Ті чи інші його дії можуть бути пов'язані не з конкретними політичними мотивами, а з зовсім іншими міркуваннями. Тому завжди раджу не шукати логічних відповідей на дії чинної влади і не дивуватися нелогічності вчинків. Жодна людина, яка дає відповідь на це питання, навіть на сантиметр не наближається до істини, тому що не можна прорахувати логіку дій Зеленського.

Мотивації можуть бути різними. Перша – у Зеленського і Медведчука одні і ті ж виборці. Майже весь проросійський електорат на президентських виборах голосував за Зеленського. Певна його частина підтримала партію "Слуга народу". Тепер, коли канали Медведчука почали боротьбу з Зеленським і "слугами народу", могла бути очевидна образа й усвідомлення, що така боротьба призведе до повної втрати проросійського електорату.

Друга мотивація може бути пов'язана з тим, що Зеленський хотів зі своїм оточенням бути єдиним комунікатором з президентом Росії Володимиром Путіним. І побачив, що той продовжує приймати як головного комунікатора не його, а Медведчука. Це міг бути вчинок образи на адресу Путіна. Що, мовляв, ні, треба розмовляти з нами, бо ми тут влада.

Третім мотивом могло бути щире бажання обмежити дії людини, діяльність якої спрямована на захист національних інтересів не України, а Росії.

Проросійський електорат Зеленський у цьому випадку втратив безповоротно

Як це змінює розклад у внутрішній українській політиці?

Ми не знаємо, як реагує на реальність Зеленський. Так само не знаємо, як реагують на реальність українські виборці. Вони теж керуються не раціональними діями, а емоційним відгуком. Він одного місяця може піднятися, а іншого – зникнути. Це непрогнозовані речі.

Реально можна сказати, що проросійський електорат Зеленський у цьому випадку втратив безповоротно. Тому що ці виборці орієнтуються не на канали Медведчука, а на Путіна, на Москву. Якщо розуміють, що Медведчук – це людина Путіна, і що Зеленський кидає виклик його кумиру, то цей електорат Зеленського підтримувати не буде навіть у другому турі президентських виборів. Нема різниці, хто перший номер в ОПЗЖ – Бойко, Медведчук чи Льовочкін. Головна ідея цієї політсили в тому, що Україна повинна йти у бік Москви.

Чи втратить виборців Порошенко у цій ситуації?

Велика частина електорату Порошенка переконається у тому, що він був правий, коли виступав проти проросійських сил, і що Зеленському доводиться іти його шляхом. Він дійсно зараз проходить таку еволюцію. Але буде велика частина людей, які говоритимуть, що Порошенко сам міг ввести санкції проти Медведчука і телеканалів. Як правило, це будуть не прихильники Порошенка, а та частина патріотичного електорату, яка голосувала за Зеленського в 2019-му. Так переконуватимуть, що вони правильно зробили. Це проблема для Порошенка. За рахунок цих людей він не збільшить свій рейтинг. Вони можуть залишитися у Зеленського. Але якою буде їхня кількість і чи не зреагують вони інакше, якщо Зеленський якийсь інший вчинок зробить, ми не знаємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ заплатило 1,3 млрд за вакцину. Приховують, за яку саме - Канєвський

Якою може бути відповідь Путіна?

Вона має бути такою, щоб знищити політичну вагу Зеленського і виключити можливість його подальшого перебування на політичній арені. Така має бути формула. Інструментарій тут може бути будь-який – від серйозної війни до диверсійних пропагандистських дій. У Кремлі зараз думають над цими варіантами. Суть – щоб від Зеленського і його влади не залишилося каменя на камені, навіть якщо він утримається при владі.

Незрозуміло, який театр воєнних дій може відкрити Москва

Це легко прочитати у діях, які Путін у схожих ситуаціях здійснював проти Міхеіла Саакашвілі у Грузії і проти Ніколи Пашиняна у Вірменії. Ті люди також діяли досить жорстко проти проросійських сил і політиків у своїх країнах. Наслідками були серйозні війни. У результаті Грузія втратила значну частину Абхазії та Південної Осетії. Вірменія втратила контроль над районами Азербайджану. А російська армія стала єдиним гарантом існування вірменського населення в Карабаху. У ситуації з Медведчуком можуть бути аналогічні дії. Тільки незрозуміло, який театр воєнних дій може відкрити Москва.

Може бути, що Москва сама зливає Медведчука?

Про це говорять люди, які не розуміють, як виглядає російська політика. Ідіотизм. Навіщо Москві зливати Медведчука, якщо він – єдина для Росії довірена людина?

Дії української влади не підкорюються логіці. Це генератор випадкових чисел

Що буде зі справою Медведчука надалі? Як вона скінчиться?

Не можна спрогнозувати подальші кроки влади і розвиток ситуації. Дії української влади не підкорюються логіці. Це генератор випадкових чисел. Закликаю перестати прогнозувати дії Зеленського і його оточення аж до остаточного краху. Популістські режими не мають логіки. Ви бачили логіку в діях президента США Дональда Трампа? Сьогодні робив одне – завтра протилежне.

Це непримиренні вороги. Справа закінчиться тільки знищенням одного з них. І не обов'язково цією людиною буде Медведчук. Може програти і Зеленський

Які подальші кроки демонструватимуть нам, що ці санкції і справа проти Медведчука – це не піар, а реальна боротьба з тероризмом?

Я і зараз вважаю, що це не піар. Це намагання обмежити фінансові і політичні можливості Медведчука. І вони будуть продовжуватись. Це боротьба людей, які ділять один електорат і хочуть розмовляти з однією і тією ж людиною. Це непримиренні вороги. Справа закінчиться тільки знищенням одного з них. І не обов'язково цією людиною буде Медведчук. Може програти і Зеленський.

Президент Володимир Зеленський 20 лютого підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо застосування санкцій проти співголови партії "Опозиційна платформа – За життя", кума російського президента Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та ще шести фізичних осіб і 19 юридичних. Санкції ввели через підозру у фінансуванні тероризму.

Санкції передбачають ряд обмежень. Зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей.

Санкції діятимуть 3 роки.

Раніше рішенням РНБО наклали санкції на нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, якого пов'язують з Медведчуком, і заблокував його телеканали "112 Україна", NewsOne і ZIK. Підставою для санкцій проти Козака стало розслідування, яке виявило схеми з постачання вугілля з окупованих територій.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський іде шляхом Порошенка. Втратить проросійський електорат – Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути