Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2021 10:58

Зеленський хоче вигнати Ситника - ЦПК

Зеленський хоче вигнати Ситника - ЦПК
Термін повноважень директора НАБУ Ситника спливає у 2022 році. Фото: @nabu.gov.ua

Президент Володимир Зеленський хоче звільнити директора НАБУ Артема Ситника. Про це заявила громадська організація Центр протидії корупції.

У Верховній Раді зареєстрували нову версію урядового законопроєкту №5070 щодо звільнення Ситника.

Уряд 15 березня відкликав попередню версію проєкту та подав нову.

За інформацією ЦПК, нова версія вже прямо передбачає політичне звільнення Ситника. Також у законопроєкті передбачаються норми для обрання нового главу органа, однак вони створюють підґрунтя для обрання "ручного" керівника НАБУ, заявляють в організації.

Примітно, що ще в листопаді торік Зеленський на зустрічі з послами країн G7 заявляв, що попри рішення КСУ Ситник продовжить виконувати повноваження директора НАБУ, а визнання окремих положень закону неконституційними не створює загроз для незалежності та легітимності глави Бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова рятує Татарова - НАБУ

"Уряд і депутати Зеленського вчергове атакують НАБУ, що підриває незалежність органа та співпрацю з міжнародними партнерами", – каже голова ЦПК Віталій Шабунін.

Звільнення Ситника законом прирівнює посаду директора НАБУ до будь-якої політичної посади в країні й означатиме, що будь-якого наступного директора можна буде так само звільнити парламентською більшістю, заявляють в організації.

Законопроєкт передбачає, що директора НАБУ обиратиме конкурсна комісія з 6 осіб - 3 члени від РНБО та 3 від Кабміну за пропозицією міжнародних організацій простою більшістю.

"В наших реаліях запропонована урядом модель означає, що Ситника звільняють, обирають нового директора прикрившись участю в конкурсі делегованих міжнародних експертів.

І вже за пів року, наприклад, якщо ця людина теж виявляється неслухняною після справи щодо чергового Татарова, Рада знімає законом і нового директора. Потім за якоюсь новою процедурою обирають вже без міжнародників чергову Венедіктову або залишають бюро взагалі без керівництва", – заявив Шабунін.

Артема Ситника призначив директором НАБУ 5-й президент Петро Порошенко у квітні 2015 року. Термін його 7-річних повноважень закінчується у квітні 2022-го.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський хоче вигнати Ситника - ЦПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути