пʼятниця, 13 листопада 2020 20:23

"Зеленський робить те ж, що Янукович" - письменник про конституційну кризу

"Зеленський робить те ж, що Янукович" - письменник про конституційну кризу
Валетов порівняв Зеленського з Януковичем і Порошенком. Фото: 49000.com.ua

Дії Конституційного суду слід вважати корупційними. Не варто шукати третє дно. Листя просто ховають у лісі. Мають нечисті руки й статки, які неможливо пояснити. Тому оголосили, що нема відповідальності за замовчування цього в деклараціях, каже український письменник Ян Валетов.

Називає причину - недосконалість нашого законодавства й кадрової політики.

"Конституційна криза створена дійсно штучно. Але ще за часів Януковича. Над Конституцією ніхто не має права знущатися: ні судді, ні президент. Є системна проблема. Якщо глава держави вижене цих суддів і призначить інших, якість їхньої роботи може бути такою ж. Намагаємося лікувати симптоми, а не шукати причину. Між гілками влади спостерігаємо бійку жаби й гадюки. Постраждалим буде народ України. Бо Основний закон вкотре не працюватиме. Жаба полюбить гадюку чи навпаки. Нам від цього легше не стане.

Закон діє лише коли для всіх і у всіх випадках. Інакше не функціонує взагалі, додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми схожі на людину, що прийшла на бал і з неї впали штани" - письменник про відносини України і США

"Спершу ми написали Конституцію, а решту часу намагаємося кожен раз проштовхувати екстремістські ідеї. У нас немає прецедентного права, як у американців. Будь-яка судова і загалом інституційна система має опиратись на досвід минулих поколінь. Ми – молода демократія. А такі хворіють правими, лівими та анархічними хворобами. Завдання – вижити. Це як з коронавірусом. У когось висока температура, у когось хворі нирки чи серце. Але завдання всіх – вилікуватися. Це можливо, лише коли є правильне протокольне рішення. В Україні немає ні протоколу, ні тих, хто за ним слідкує. Є масштабна проблема управління. Але навіть не з боку Зеленського. До нього був Порошенко, Янукович, Ющенко. Усі йдуть із плювками в спину. Зеленський може і знищує конституційний лад, але робить те, що всі до нього. Поки не створимо систему, яка самовідновлюватиметься, й закони диктуватимуть людям, а не люди законам, нічого хорошого не буде".

ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю з ЯНОМ ВАЛЕТОВИМ ЧИТАЙТЕ У СВІЖОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Прихід Байдена не стане трагедією для нас, як і перемога Трампа, вважає український письменник Ян Валетов.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський робить те ж, що Янукович" - письменник про конституційну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути