субота, 19 лютого 2022 16:46

Зеленський: 8 років Україна стримує найбільшу армію світу

Зеленський: 8 років Україна стримує найбільшу армію світу
Глава держава виступає на Мюнхенській конференції з безпеки. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський розпочав виступ на Мюнхенській конференції з безпеки.

Цьогоріч вона присвячена актуальним загрозам на сході Європи та ситуації навколо України.

"Два дні тому я був на Донбасі, на лінії розмежування. Де з одного боку дитячий садочок, а з іншого – снаряд, що влучає у нього. З одного боку школа, з іншого – снаряд, що прилітає на шкільний двір. А поруч 30 дітей. Які йдуть, ні – не в НАТО, а на уроки.

У когось – історія. І коли на шкільному подвір'ї з'являється воронка, у дітей з'являється питання: невже світ забув свої помилки ХХ століття? До чого призводять спроби умиротворення? Як так сталось, що у 21 столітті в Європі знову іде війна і гинуть люди? Чому вона триває довше, ніж Друга Світова? Як ми дійшли до найбільшої безпекової кризи з часів "холодної війни"? Для мене, президента країни, що втратила частину території, тисячі людей і біля кордонів якої зараз стоїть 150 тисяч російських військових, техніка і важке озброєння, так от, для мене – відповідь очевидна", - зазначив президент під час виступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація погіршується кожну годину" — Кулеба у Мюнхені

Зеленський додав, що архітектура світової безпеки крихка, потребує оновлення, а правила, які світ погодив десятки років тому – більше не працюють, не встигають за новими загрозами.

"ООН, яка має захищати мир і світову безпеку, - не може захистити себе. Коли порушується її Статут. Коли один із членів РадБезу ООН анексує територію однієї із засновниць ООН. А Кримську платформу - формат, мета якого - деокупація Криму мирним шляхом і захист прав кримчан, сама ООН ігнорує", - наголосив глава держави.

Президент підкреслив, що 21-му столітті більше немає чужої війни, а анексія Криму і війна на Донбасі – це удар по світу.

"Щоб дійсно допомогти Україні не треба постійно говорити про дати імовірного вторгнення. Ми будемо захищати свою землю і 16-го лютого, і 1-го березня, і 31-го грудня. Нам на багато більше потрібні інші дати.

І всі чудово розуміють, які. Завтра в Україні - День Героїв Небесної Сотні. 8 років тому українці зробили свій вибір, багато хто віддав за нього життя. Невже через 8 років після цього Україна має постійно закликати до визнання європейської перспективи? З 2014 року РФ переконує, що ми обрали помилковий шлях, що у Європі нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити і доводити діями, що це неправда.

Це ж стосується і НАТО. Нам кажуть - двері відкриті. Але поки що: стороннім вхід заборонено", - заявив Зеленський.

Президент зауважив, що ключ до закінчення війни готові шукати в усіх можливих форматах і майданчиках.

"Париж, Берлін, Мінськ. Стамбул, Женева, Брюссель, Нью-Йорк чи Пекін – мені неважливо, в якій точці світу домовлятись про мир в Україні. Неважливо, за участі чотирьох країн, семи чи ста, головне, щоб серед них були Україна і Росія. Що дійсно важливо - це розуміння, що мир потрібен не лише нам, мир в Україні потрібен світу", - зазначив президент.

До Мюнхена президент Володимир Зеленський прибув вранці 19 лютого. Там глава зустрівся з британським прем'єром Борисом Джонсоном. В офісі президента повідомили, що в Мюнхені у президента Зеленського заплановані ряд міжнародних зустрічей. На Банковій також повідомили, що сьогодні президент повернеться до Києва.

Президент Росії Володимир Путін остаточно відмовився від участі у Мюнхенській конференції безпеки, яка відбудеться 18-20 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський: 8 років Україна стримує найбільшу армію світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути