середа, 14 травня 2014 12:36

"Заява прем'єр-міністра Угорщини — це проблема угорців. В Європі так не роблять" - експерт

"Заява прем'єр-міністра Угорщини — це проблема угорців. В Європі так не роблять" - експерт
Віктор Орбан. Фото: ipress.ua

Заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Росія може використати у своїх інтригах проти України.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва.

"Ця заява може бути використана Росією, як визнання того факту, що інші країни теж вважають, що в Україні не все гаразд із національними меншинами. Угорщина є однією з країн Європи, яка найменше засуджує дії президента Російської Федерації. Звісно це нагадує поведінку самої Росії. Але це вже проблеми Угорщини у її розумінні добросусідства й коректності, у відстоюванні інтересів титульного етносу за кордоном. У Європі зараз так не роблять", - зауважив він.

Сушко висловив сподівання, що прем'єр-міністр Угорщини зробив заяву не стосовно України, а стосовно угорців, які живуть за кордоном.

"Слова Орбана відображають розуміння правлячою угорською елітою питань своїх національних меншин за кордоном. Це насамперед Сербія, Словаччина, Румунія й Україна. До того ж в Угорщині нині дуже популярні націоналістичні настрої", - сказав Сушко.

Зі слів експерта, Євросоюз має виступити з певними застереженнями. Будапешту сигналізують про неприйнятність будь-яких спроб нав'язувати країнам, як вирішувати питання своїх національних меншин.

Сушко прогнозує, що заява Віктора Орбана не знайде відгуку серед угорської громади Закарпаття.

"Зараз Україна ослаблена. Можуть знайтися авантюристи з угорської меншини, які намагатимуться скористатися цим, щоб досягти своїх цілей. Але якогось серйозного руху угорської меншини не буде, як і прагнення окремих діячів збити на цьому питанні політичний капітал", - наголосив він.

Нагадаємо, днями прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство.

"Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію", - заявив він.

Того ж дня Міністерство закордонних справ України стурбоване висловлюваннями прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана запросило його для розмови. МЗС Угорщини попросило правильно інтерпретувати заяву прем'єр-міністра щодо автономії Закарпаття, бо таку ж політику підтримували всі уряди Угорщини за останні десятиліття.

Зараз ви читаєте новину «"Заява прем'єр-міністра Угорщини — це проблема угорців. В Європі так не роблять" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути