четвер, 08 липня 2021 10:15

"Затягування пасків" на карантині від Зеленського виявилося пшиком - судді пішли повертати недоотримані гроші

"Затягування пасків" на карантині від Зеленського виявилося пшиком - судді пішли повертати недоотримані гроші
Те, що заявляв Зеленський про "затягування пасків", тепер можна все взяти і відсудити назад. Фото: Reuters

Судді пішли в суди, щоб повернути собі гроші, які вони недоотримали під час торішнього карантину. Про це розповів заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Заступник міністра розкритикував дії суддів, які подали позови про виплату їм частини суддівської винагороди, утриманої під час дії карантинних обмежень у квітні-серпні 2020 року, пише "Судово-юридична газета".

"В умовах пандемії, з огляду дефіцит коштів, Кабінет міністрів 2020 року запропонував обмежити розмір заробітної плати для держслужбовців і суддів. Верховна Рада це підтримала. Комітет Верховної Ради з питань правової політики тоді теж погодив таку пропозицію.

Тобто, коли закон ухвалили, то обмеження діяло, а отже, тепер можна все взяти й відсудити назад", - заявив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу проти Вовка можуть знищити - ЗМІ

Він розкритикував судову практику адміністративних судів, які задовольняють "карантинні позови" суддів.

"Жоден державний службовець не пішов до суду, щоб відшкодувати собі утримані кошти. Це зробили тільки судді. До того ж чомусь судді трактують закони тільки на свою користь", - заявив Єрмоличев.

"Раніше на такі дії суддів реагували й у Верховній Раді. Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславській назвав аморальним звернення двох суддів КСУ з позовом про недоотриману під час карантину зарплату", - повідомляє Центр протидії корупції.

"Двоє суддів КС, пан Литвинов і пан Касмінін, звернулися до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про стягнення з держави недоотриманої заробітної плати за час карантину", - казав Веніславський.

Ішлося про 1 млн 300 тис. грн. Суддя КСУ за рік отримує 4,5 млн грн, пише ЦПК.

"До речі, ви знали, що розмір щомісячного довічного утримання суддів становить понад 77 тис. грн. Це коли вони виходять на пенсію", - нагадують активісти.

Навесні торік у Кабінеті міністрів оголосили, що чиновникам на час пандемії уріжуть зарплати.

До кінця 2020 року чиновники, які мають заробітну плату понад 10 "мінімалок" , отримуватимуть тільки половину, заявляв прем'єр Денис Шмигаль.

Перед цим у квітні президент Володимир Зеленський заявляв українцям у відеозверненні: "Затягти паски мусять усі державні службовці. Уже з квітня, незалежно від рангу й посади, їхня зарплата не перевищує 47 тисяч гривень. Це стосується всіх - суддів, народних депутатів, прокурорів, працівників Національного банку України, ЦВК і багатьох інших чиновників".

Так мали економити кошти в умовах карантину.

Зараз ви читаєте новину «"Затягування пасків" на карантині від Зеленського виявилося пшиком - судді пішли повертати недоотримані гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути