середа, 27 березня 2013 15:38

Затриманий в Італії опозиціонер не просить про притулок

Затриманий в Італії опозиціонер не просить про притулок
Фото: romanyukviktor.com

Опозиціонер Віктор Романюк, якого затримали в Італії, поки не визначився, чи проситиме політичний притулок.

Про це "Українській правді" розповів адвокат Романюка Микола Павленко, який зараз перебуває в Мілані.

"Ми ще не визначились, бо отримання політичного притулку обмежує Романюка в участі у виборчих перегонах", - повідомив Павленко.

"Але ж люди покладали на нього надію, тому для Романюка ухвалити таке рішення (про притулок – УП) доволі болісне. Це фактично звільнить місце для пані Тетяни Засухи, щоб вона отримала вождєлєнний мандат. Тому поки остаточне рішення не ухвалене, а десь за 15 днів ми визначимо свою позицію", - сказав він.

Крім того, адвокат повідомив, що у середу суд Мілана приступив до розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу Романюку, або домашній арешт, або порука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королевська пообіцяла вчити українську і надалі ходити до Ради

"Це було суто процедурне засідання. За два тижні відбудеться по суті. Сторона захисту надасть документи, що Віктор Романюк переслідується в Україні за політичними мотивами. До цього часу має надійти і обґрунтування з Генпрокуратури", - сказав Павленко.

За словами адвоката, протягом цих двох тижнів Романюк залишатиметься у тюрмі.

"Це імперативні норми, бо підстави його затримання  - це доволі серйозний ордер Інтерпорлу, за цим ним зазвичай розшукують гангстерів, міжнародних злочинців. В Україні склалася зовсім інша ситуація: це люди, переконання яких суперечать діючий владі", - сказав Павленко.

Юрист підкреслив, що італійський суд вивчатиме документи і "основне питання, яке він розглядає, чи гарантоване Віктору Романюку право на справедливий суд".

"А матеріали, які ми маємо, свідчать, що справедливістю в наших судах і не пахне, перспектив, що Романюк отримає нормальну правову оцінку, доволі мало, або взагалі відсутні, якщо об'єктивно", - додав адвокат.

Він додав, що питання вирішення щодо екстрадиції – є доволі довгим питанням.

Крім того він додав, що в середу вперше після затримання була змога побачити Романюка.

"Він у гарному настрої, з почуттям гумору, вивчає італійську мову і оцінив переваги пенітенціарної системи в Італії. Він передавав палкий привіт своїм виборцям і вдячний за підтримку", - додав адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк запевняє, що не ховає підписи за відставку Пшонки і Рибака

Як відомо, 22 березня Романюк був затриманий в Мілані, де і досі перебуває у тюрмі Сан Вітторе.

Романюка підозрюють у "замаху на заволодіння державним майном в особо великих розмірах". Справа стосується інсулінового заводу Індар, де Романюк працював заступником директора.

На виборах до парламенту 28 жовтня представник Об'єднаної опозиції Віктор Романюк переміг свого найближчого конкурента Тетяну Засуху (ПР) із відривом майже у 10 тисяч голосів.

В результаті рішень Васильківського та Обухівського районних судів 33 тисячі голосів виборців ОВК визнала недійсними і віддала перемогу "регіоналці" Тетяні Засусі.

5 листопада у ЦВК визнали недійсними результати волевиявлення у п'яти одномандатних округах, серед яких округ № 94 в м. Обухів. Романюк подав позов до Європейського суду з прав людини.

 

Зараз ви читаєте новину «Затриманий в Італії опозиціонер не просить про притулок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути