середа, 23 січня 2019 14:32

Витрати на видобуток вугілля на державних шахтах вище, ніж Роттердам +, ‒ Голікова

Витрати на видобуток вугілля на державних шахтах вище, ніж Роттердам +, ‒ Голікова
Світлана Голікова: "Ціна вугілля, розрахована за формулою Роттердам + нижче, ніж реальні витрати на видобуток вугілля в ряді державних шахт". Фото: Українська Енергетика

Ціна вугілля, розрахована за формулою Роттердам +, є граничною ціною продажу для виробників електроенергії. Ця ціна сьогодні по деяких параметрах нижче, ніж реальні витрати на видобуток вугілля в ряді державних шахт. Про це в коментарі заявила Світлана Голікова, директор компанії "ТрансЕнергоКонсалтинг".

"Зараз національний регулятор НКРЕКП регулює оптову ціну на електроенергію до липня поточного року. І в цій оптовій ціні є певні обмеження, які в народі називають формулою "Роттердам плюс". Це вартість вугілля, який купується на світових ринках і плюс його доставка в Україну. Фактично ця ціна, так званий "Роттердам плюс", сьогодні за деякими параметрами нижче навіть, ніж реальні витрати на видобуток вугілля в ряді шахт Донецької та Луганської області ".

При цьому ціна на вугілля державних шахт встановлюється окремо міністерством енергетики та вугільної промисловості. "Тобто, поки не можна сказати, що у нас є реально ринкове ціноутворення в галузі енергетичного вугілля, оскільки є, з одного боку, Регулятор, з іншого боку, Міністерство, з третього боку, самі приватні компанії, які вугілля видобувають. Тобто, ринок цей ще досить зарегульований ", - зазначила вона.

Світлана Голікова також підкреслила, що як раз метою реформи енергоринку є зниження втручання держави у формування, залишаючи за собою контроль тільки за діяльністю природних монополій.

Як повідомлялося, 3 березня 2016 НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якій затвердила методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. На цій підставі формула отримала назву "Роттердам +".

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик в листопаді 2018 запропонував підняти граничну ціну вугілля для державних вугледобувних підприємств до 2800 грн / т. За словами міністра, середня розрахункова ціна імпортованого вугілля становить понад 3 тис. грн / т. Ігор Насалик зазначив, що підвищення базової ціни поліпшить стан державних шахт і паливно-енергетичного комплексу.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на видобуток вугілля на державних шахтах вище, ніж Роттердам +, ‒ Голікова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути