Ексклюзиви
субота, 14 травня 2011 10:43

Засудженого Дем'янюка перевели у будинок для престарілих

Засудженого Дем'янюка перевели у будинок для престарілих

Уродженець України Іван Дем'янюк, якого напередодні суд ФРН засудив до п'яти років ув'язнення за пособництво нацистам, переїхав в мюнхенський будинок для престарілих. Суд звільнив Дем'янюка з-під варти на час розгляду апеляції його адвокатів у зв'язку з похилим віком підсудного. Йому вже 91 рік.

Під час процесу його утримували в мюхнеской в'язниці в районі Штадельхайм, передає агентство Associated Press з посиланням на директора пенітенціарної установи Міхаеля Штумпфа.

Проте жодних подробиць щодо місця розташування будинку для престарілих, у який відвезли Дем'янюка, і його проживання там не розкривається. Штумпф пояснив, що це робиться на прохання самого підсудного, який не хоче розголошувати відомості, що стосуються його приватного життя.

Усі два роки, що суд розглядав справу, Дем'янюк перебував у в'язниці Штадельхайм. Раніше її директор заявив, що керівництво підшукує обвинуваченому місце в будинку для літніх людей і вирішує питання про оплату його перебування у притулку. Передбачалося, що процедура займе декілька днів.

Дем'янюк, визнаний судом винним у пособництві нацистам, звинувачувався в тому, що служив охоронцем у нацистському таборі смерті Собібор у 1942-1943 роках і тим самим був причетний до знищення 27900 євреїв. Прокуратура вимагала засудити Дем'янюка до шести років позбавлення волі, а захист наполягав на невинності підсудного. Сам Дем'янюк також заперечував свою провину.

Суд визнав, що Дем'янюку не можна висунути ніяких конкретних злочинних діянь, але він винен у тому, що служив охоронцем в концтаборі на території окупованої Польщі. Оскільки цей табір був створений виключно для планомірного вбивства людей, злочинцем є будь-хто, хто був до цього так чи інакше причетний, оголосив суд.

Нагадаємо, Львівська обласна рада планує на сесійному засіданні 17 травня розглянути звернення до президента України Віктору Януковича з проханням посприяти у припиненні судового переслідування Івана Дем'янюка у Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Засудженого Дем'янюка перевели у будинок для престарілих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути