Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2018 08:12

Жарти з Путіним і домовленості з Януковичем: чим запам'ятались два прем'єрства Тимошенко

Жарти з Путіним і домовленості з Януковичем: чим запам'ятались два прем'єрства Тимошенко
Юлія Тимошенко двічі була прем'єркою. Фото: Без Табу

11 років тому, 18 грудня 2007 року, Верховна Рада призначила прем'єр-міністром Юлію Тимошенко. За її кандидатуру проголосувало 226 нардепів.

Голосування проходило шляхом підняття рук. Депутатів називали поіменно, кожен із них мав підняти руку і оголосити свою позицію. Тимошенко замінила на посаді Віктора Януковича. Після оголошення результатів, той пообіцяв створити в Україні тіньовий уряд.

Для самої Тимошенко цей строк став другим - вперше стала прем'єркою 2005-го. Тоді її підтримали 373 нардепи. 8 вересня 2005-го президент Віктор Ющенко відправив весь уряд у відставку через конфлікти.

Друге прем'єрство Тимошенко випало на економічну кризу. Тоді Україна після кількарічної перерви звернулась за допомогою до МВФ - $15,1 млрд виділили на відновлення економіки. 2008-го прем'єрка Тимошенко заявила, що вкладникам Ощадбанку СРСР компенсують 1000 грн.

Друге прем'єрство Тимошенко також запам'яталось газовою кризою. З 9 ранку 1 січня 2009 російській газовий монополіст "Газпром" у повному обсязі припинив постачання газу в Україну. Тоді Москва вимагала підписати новий контракт з вищою ціною.

Тимошенко підписала контракт з новими ціною і умовами постачання - "бери або плати". 2014-го Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав виплатити за цією угодою на користь "Нафтогазу" $ 2,56 млрд.

Чим запам'яталася Юлія Тимошенко на посаді прем'єрки розказав Gazeta.ua колишній нардеп Тарас Чорновіл.

"2007-го Тимошенко перманентно ходила на перемовини зі своїм нібито політичним опонентом Віктором Януковичем. Їздила на розмови з олігархами з Партії регіонів. Тимошенко постійно хотіла поділити все - з усіх фракцій планувала створити коаліцію, розписувала посади. Намагалась зменшити вплив президента Ющенка. Ці посади вони з Януковичем поділили між собою. Не змогли домовитись, бо не дісталось місць Льовочкіну.

В економічному плані працювала під час економічної кризи, яка найбільше вдарила по США і Центральній Європі. У Центрально-європейських державах вона дала навпаки позитивний результат. Польща отримала серйозне економічне зростання. Тільки Україна випала - отримала великий обвал. Тоді ж почав наростати державний борг.

Невигідні газові контракти могли бути попередніми домовленостями Москви з українським урядом. Зіграли на страху Європи залишитись взимку без тепла. А європейські лідери почали тиснути на Ющенка і він був вимушений відмовитись від свої позиції. В останній момент поміняли пункт про оскарження рішень - російський суд замінили європейський. Це нас врятувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейтинг: Тимошенко і Ляшко лідирують в президентському рейтингу в Чернігівській області

2010-го року Тимошенко воювала проти Ющенка і протиставляла себе силам минулого, з якими півроку тому домовлялась. Але програла Януковичу у другому турі. Тоді ж вона добре запам'яталась жартами з Путіним над Ющенком і Саакашвілі.

Тимошенко ніколи не визнавала помилок. Вміє переконувати себе, викреслює з пам'яті погане минуле. Так виглядає непогрішною. Про своє повернення Тимошенко заявила ще 2014-го року, коли програла вибори. Сьогодні вона може запропонувати хіба що колаборантську політику щодо Росії".

Восени Юлія Тимошенко заявила, що буде балотуватись на виборах президента 2019-го року. Зараз вона лідирує у соціологічних опитуваннях. 11,9% виборці хочуть бачити її наступним президентом. На другому місці шоумен Володимир Зеленський - 8,2%. Чинний президент Петро Порошенко має 6,5%. Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного із 23 листопада по 3 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Жарти з Путіним і домовленості з Януковичем: чим запам'ятались два прем'єрства Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути