понеділок, 11 липня 2011 18:48

Запорізькі комуністи "викинули" на пам'ятник Сталіну понад 109 тисяч гривень

Запорізькі комуністи "викинули" на пам'ятник Сталіну понад 109 тисяч гривень

Запорізький обком Компартії України заплатив автору пам'ятника Сталіну Борису Чаку за цю скульптуру понад 109 тис. грн. Про це скульптор заявив на засіданні Жовтневого райсуду Запоріжжя у понеділок, де триває розгляд справи щодо дев'яти членів ВО "Тризуб", які звинувачуються в обезголовлюванні пам'ятника Сталіну на території Запорізького обкому КПУ.

Для встановлення реальної суми збитку, понесеного місцевим обкомом КПУ в результаті пошкодження погруддя Сталіна, суд заслухав двох свідків - скульптора Чака та голову Запорізького товариства охорони пам'яток Валерія Козирєва.

Як заявив суду митець, за виготовлення пам'ятника Сталіну він отримав від комуністів в цілому більше 109 тис. грн. При цьому, тільки три ескізи скульптури заввишки близько 30 см "потягнули" більш ніж на 40 тис. грн. Ці гроші, він отримав від замовника, решта - 69 тис. грн обком Компартії перерахував йому за допомогою, так званого, посередника - Запорізького товариства охорони пам'яток.

"Мені прийшло спочатку від замовника 40 тис. грн за три ескізи пам'ятника, виліплені з пластиліну. Коли я ціну призначав, то просив по 15 тис. за ескіз. Вони сказали, що такі гроші не можуть заплатити, і ми зійшлися на ось цій сумі - 40 тис. 345 грн за всі три ескізи. Потім для виготовлення бюста був вибраний один з них. І ще 69 тис. коштував сам пам'ятник", - заявив суду Чак.

Також він повідомив, що основний транш від комуністів - 69 тис. за виготовлення скульптури Сталіна він отримав пізніше на особистий рахунок приватного підприємця вже від громадської організації - Запорізького товариства охорони пам'яток.

Наступне засідання Жовтневого райсуду по цій справі призначено на 29 серпня.

Нагадаємо, пам'ятник Сталіну в Запоріжжі було встановлено 5 травня 2010 року на території Запорізького обкому КПУ. 28 грудня 2010 невідомі пошкодили бюст, відрізавши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація "Тризуб". У новорічну ніч 31 грудня невідомі підірвали пам'ятник Сталіну, проте встановити їх особи слідству поки не вдалося.

Звинувачення у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено 9-и "тризубівцям". Вони були арештовані, проте 13 квітня Жовтневий районний суд Запоріжжя звільнив їх на час судового процесу з-під арешту на поруки народних депутатів України.

Зараз ви читаєте новину «Запорізькі комуністи "викинули" на пам'ятник Сталіну понад 109 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути