середа, 02 грудня 2020 17:26

Заступнику Єрмака готували підозру. Венедіктова перешкодила

Заступнику Єрмака готували підозру. Венедіктова перешкодила
Ірину Венедіктову призначили генпрокурором у березні. Кандидатуру подавав президент Володимир Зеленський. Фото: @pgo.gov.ua

Офіс генерального прокурора, який очолює Ірина Венедікова, перешкоджає притягненню винних до відповідальності у справі про заволодіння 81 млн грн Національної гвардії. Про це в середу заявило Національне антикорупційне бюро.

У НАБУ заявили, що ввечері 1 грудня генпрокурорка "таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, всупереч вимогам КПК, змінила процесуальних керівників".

Йдеться про провадження щодо дачі хабара за недостовірний письмовий висновок судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн.

Сьогодні повідомлялося, що Вищий антикорупційний суд арештував заступника директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтина Дубоноса.

"Слідство вважає, що Дубонос отримав від Микитася хабар у вигляді паркомісця за 250 тисяч гривень. А натомість посадовець на папері зменшив суму збитків від справи з 81 мільйона до 7 мільйонів гривень. На засіданні прокурор озвучив інформацію, що між посадовцем компанії УкрБуд (екснардеп Максим Микитась очолював корпорацію. - Gazeta.ua) та нинішнім заступником голови ОП Олегом Татаровим відбувалось листування, у якому Татаров надсилав скан паспорту особи, на яку треба було зареєструвати паркомісце зі 100-відсотковою знижкою", - повідомив Центр протидії корупції.

Після дій Венедіктової детективи НАБУ та прокурори САП не змогли повідомити про підозру ще одному, вже 3-му, ймовірному учаснику вказаного злочину – екстоппосадовцю УкрБуд, заявляють у бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокурору Венедіктовій лишилося 30 днів на результат

"Національне бюро переконане, що ця ситуація — продовження свідомого тиску на слідство, адже за останні пів року Офіс генерального прокурора вдається до подібних дій не вперше", - йдеться у заяві.

Тим часом "Українська правда" повідомляє, що НАБУ і САП підготували підозру заступнику керівника Офіса президента Татарову, але генпрокурор Венедіктова відсторонила 4 прокурорів, які вели цю справу.

За словами співрозмовника у правоохоронних органах, 2 грудня Татарову мали оголошувати підозру в передачі хабаря. Водночас детективи НАБУ побачили в реєстрі постанову про заміну прокурорів.

Крім цього, детективи НАБУ подавали до суду клопотання про обшук у Татарова. Однак у результаті зливу інформації останній дізнався про слідчі дії, які готують, та про підготовлену підозру.

Про те, що НАБУ розслідує причетність заступника керівника ОП Татарова до справи Микитася, пише "Суспільне"

"Сьогодні о 10:00 детективи НАБУ повинні були затримати заступника голови ОП Олега Татарова. Однак ніяких слідчих дій зробити не змогли - начальник відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків і 3 прокурори, які вели справу забудовника Максима Микитася, забезпечили підписання угоди зі слідством, прийняли рішення затримати Татарова, без всякого оповіщення були відключені від доступу до даної справи в електронному реєстрі. Ця інформація підтверджена джерелами у НАБУ, САП і ОГПУ.

Як виявилося, учора вночі генеральна прокурорка Ірина Венедиктова відсторонила від справи Татарова всіх чотирьох прокурорів. Процесуальним керівником у справі Венедіктова призначила саму себе, а також в.о. керівника САП Максима Грищука, який раніше не займався цією справою.

Президент Володимир Зеленський, незважаючи на підозру НАБУ, відмовляється звільняти або хоча б усувати від роботи заступника керівника свого Офіса, якого він призначив куратором роботи правоохоронних органів", - повідомив у Facebook журналіст Юрій Бутусов.

Президент Володимир Зеленський призначив Олега Татарова заступником керівника Офіса президента у серпні. Татаров - заступник Андрія Єрмака, до 2014-го був начальником Головного слідчого управління МВС. За повідомленням "Слідство.Інфо" був адвокатом колишнього заступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова.

Зараз ви читаєте новину «Заступнику Єрмака готували підозру. Венедіктова перешкодила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути