Ексклюзиви
середа, 23 жовтня 2013 19:02

"Закрилися, як щурі, і дерибанять землю" - опозиціонерів не впустили до Київради
13

Фото: Фото: Сергій Старостенко

О 8.30 на сходах біля Київміськради калатає у дзвін 63-річний Олексій Караульний. Поруч жінка тримає прапор з портретом екс-прем'єра Юлії Тимошенко. 23 жовтня тут зібралися кілька сотень людей. Вчетверте за п'ять місяців протестують проти засідань Київради, повноваження якої закінчилися у квітні.

- Цю раду обирав на 5 років, - спирається на милиці 52-річний Василь Харченко. - За законом ця вже недійсна. А вони як німці, які захопили будівлю і виставили тут солдатів з автоматами.

Показує на кілька кордонів "Беркуту".

- Мусор поганий!, - кричить пенсіонерка у бордовому береті. - І це тобі тут не стидно стояти?

Протестувальникам роздають партійні прапори. З колонок грає музика.

- Прийшов сюди подивитися, як еті придурки деруться мєжду собою. Ще й 30 гривень заплатілі, - підходить 78-річний Іван Басараб, житель Лісного масиву. Сивий, тримає прапор громадської організації "Муніципальна ліга Києва". - Посмотріш по тілівізору какой позор. Где власть, где президент? Прошлий раз тут міліціонеру ногу зламали. Нізи не можуть нормально жити, а верхи не могут управлять. Єслі не улучшиться нормальное положеніє вещей, то революція неізбежна. Будет гражданская война.

Серед натовпу ходить чоловік. На обличчя натягнув чорну шапку з прорізами для очей та рота.

- Мы киевляне и нам нужен мер. Нужно отстаивать, чтобы выборы состоялись, - каже 71-річна Тетяна Смисловська, живе у Дніпровському районі. - За помощью не к кому обратится. Социальные проблемы не решаются. Зарплаты, пенсии низкие.

- Комуналку піднімуть, - приєднується сусідка Смисловської, не називається. - Настроїли пивних ларьків. У нас 15 метрів від садіка поставили ганделик. Наливають день і ніч. Директор садіка ходила і не може добиться чий той ганделик. Явно якогось депутата.

За годину до початку сесії приходять нардепи-"свободівці". До них приєднується лідер "УДАРу" Віталій Кличко. Прийшов на протест вперше.

Йдуть до чорного входу. Кличко сіпає паркан, за яким стоять "беркутівці". Показує депутатське посвідчення. Нікого не пропускають.

- Геть бандитську владу! - кричать у натовпі.

- Нам хлопці в формі кажуть — ідіть туди, для вас є окремий вхід, - обурюється лідер фракції "Батьківщина" 39-річний Арсеній Яценюк. - Ми туди - а там двері закриті. Запитав генерала, чому двері закриті. А він: "Нічого не знаю, це не моя територія". Позакривалися там, як щурі. Повідкручували ручки від дверей і дерибанять землю. У них сьогодні на порядку денному 131 земельне питання.

Вирішують йти у Верховну Раду до голови Володимира Рибака й вимагати звіту міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

- Хай пояснить, чому нас не пускають у міську раду, - продовжує Яценюк.

О 12.30 мітинг завершується. Люди розходяться.

У приміщені Київради близько сотні працівників "Беркуту". Співробітники мерії кричать на них за перекури в туалеті. Журналістів заводять в кабінет прес-служби і наказують не виходити і нічого не знімати. В будівлі холодно. Опалення не включили.

Київрада внесла зміни до програми соціально-економічного розвитку та бюджету міста. Виділила 167 млн 400 грн на будівництво Подільського мостового переходу та 75 млн грн - на будівництво станції метро "Теремки" і реконструкцію транспортної розв'язки на Поштовій площі. Відвела 11 тис 632 га Біличанського лісу комунальному підприємству "Святошинське лісопаркове господарство". Селище Коцюбинське та місто Ірпінь вважали їх своїми територіями. Після оформлення держактів на землю Коцюбинська селищна рада та Ірпінська міська рада не матимуть права виділяти ті землі під будівництво.

Найбільше рішень — 132 - депутати прийняли по земельних питаннях. Зокрема, продали "Фортуна-банку" під офіс 8 соток землі на вул. Боричів Тік, 35в у Подільському районі за 5 млн 136 тис грн.

Зараз ви читаєте новину «"Закрилися, як щурі, і дерибанять землю" - опозиціонерів не впустили до Київради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути