вівторок, 30 січня 2024 23:33

Законопроєкт про мобілізацію: хто і коли може демобілізуватися

Законопроєкт про мобілізацію: хто і коли може демобілізуватися
Кабмін запропонував правила демобілізації. Фото: Getty Images

Військовослужбовців, які безперервно 36 місяців прослужили під час дії воєнного стану, пропонують демобілізовувати.

Умовою для цього також є закінчення терміну контракту. Про це йдеться в законопроєкті № 10449 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який внесли на розгляд Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронні повістки, скасування "срочки" та обмеження для ухилянтів: уряд вніс оновлений законопроєкт про мобілізацію. ІНФОГРАФІКА

Звільнення таких військовослужбовців здійснюватиметься у строки, визначені рішенням ставки Верховного Головнокомандувача.

Водночас демобілізуватися зможуть військовослужбовці з-поміж осіб з інвалідністю (всіх груп) та звільнені з полону, а також у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості використання на службі (для вищого офіцерського складу).

Демобілізація може бути передбачена і в разі обрання особи народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу), у зв'язку з призначенням (обранням) на посаду судді, судді Конституційного суду України, члена Вищої ради правосуддя (ВРП), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Служби дисциплінарних інспекторів ВРП, його заступника, дисциплінарного інспектора ВРП.

Розглянути нову версію законопроекту про мобілізацію в першому читанні парламент може 6 лютого. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. За його словами, депутати декілька днів вивчали першу версію законопроєкту та правки до нього.

Попередня версія законопроєкту про мобілізацію (№10378) також передбачала можливість демобілізації після 36 місяців безперервної служби.

Зараз ви читаєте новину «Законопроєкт про мобілізацію: хто і коли може демобілізуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути