середа, 09 жовтня 2013 16:28

Закон про незалежність суддів тільки збільшить владу Януковича - "Центр Разумкова"

Закон про незалежність суддів тільки збільшить владу Януковича - "Центр Разумкова"
Віктор Янукович. Фото: uainfo.org

Прийняття проекту закону про посилення гарантій незалежності суддів є неприйнятним та небезпечним.

До такого висновку прийшли експерти "Центру Разумкова", проаналізувавши відповідний законопроект, який вносить зміни до Конституції.

"Більшість положень законопроекту формально відповідають європейським стандартам. Однак, враховуючи це, його необхідно оцінювати насамперед і переважно через призму вітчизняних реалій", - зазначили експерти.

"Образно кажучи, положення законопроекту потрібно "накласти" на реальну політично-правову ситуацію і в такий спосіб - спрогнозувати результати їх дії. Якщо саме так оцінювати законопроект, то можна дійти однозначного висновку про його неприйнятність та небезпеку для незалежності суддів і для вітчизняного правосуддя загалом", - йдеться у висновку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УДАРі заявляють, що під Києвом роздерибанили землі на 200 млн грн

"Проект порушує баланс державної влади в Україні, закріплений в чинній Конституції. Він істотно змінює конституційні повноваження Верховної Ради і президента стосовно судової влади. Ним пропонується кардинально змінити ситуацію у трикутнику владних взаємовідносин (Верховна Рада-президент-судова влада) на користь президента. Рада повністю вилучається з механізму формування суддівського корпусу", - зазначили експерти.

"У законопроекті чітко відбивається тенденція, притаманна вітчизняному законотворенню останнього часу. А саме: використання європейських стандартів для збереження і зміцнення недемократичної форми державного правління, у випадку з судочинством - для посилення залежності суддів", - зазначають експерти.

"Це пристосування, крім іншого, здатне ввести в оману європейські структури, які оцінюють відповідні законодавчі ініціативи відповідно до форми стандарту і власного (європейського) погляду на їх запровадження. Тому в багатьох випадках поза такою оцінкою залишаються обставини, що характеризують справжні цілі і зміст відповідних законодавчих ініціатив", - йдеться у висновках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: Влада і опозиція можуть взятися ще за три округи після Вільнюського саміту

"Саме цим можна пояснити загалом позитивний висновок Венеціанської комісії стосовно президентського законопроекту змін до Конституції в частині правосуддя", - підсумували експерти.

Нагадаємо, законопроект про посилення гарантій незалежності суддів має розглядатися парламентом у четвер, 10 жовтня. Опозиційні фракції ВО "Батьківщина", УДАР, "Свобода" вже заявили, що не будуть голосувати за ухвалення такого законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Закон про незалежність суддів тільки збільшить владу Януковича - "Центр Разумкова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути