четвер, 13 березня 2014 13:10

Захід оголосить Росії довгострокову війну - експерт

Захід оголосить Росії довгострокову війну - експерт
Фото: obozrevatel.com

Не зважаючи на погрози, Росія продовжує ігнорувати сигнали Заходу, який налаштований на довготривалу економічну війну зі своїм геополітичним суперником.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політичний аналітик Володимир Горбач.

"У Вашингтоні слова на вітер не кидають. Міжнародна ситуація навколо Криму та України доволі напружена. Обама проводить регулярні перемовини зі світовими лідерами щодо ситуації в Україні. Міжнародна спільнота готова до асиметричної відповіді на російське військове вторгнення в Крим. Ця реакція лежатиме в економічній площині, зокрема, в низці персональних санкцій, а також призупиненні торгівельних відносин з РФ", - розповів політолог.

За його словами, тривалість конфронтації з Росією залежатиме від практичних дій її керівництва.

"Це буде така собі гра у шахи, коли сторони по черзі робитимуть ходи. Уже почались блокування російських рахунків, віз. Далі будуть кроки з блокування нерухомості російських інвесторів, або ж поступова відмова, особливо в ЄС, від російського газу та нафти. Спостерігатиметься заміщення цих товарів експортом з Норвегії, Канади, або ж США. В найгіршому випадку це може бути гостра форма торгівельної війни, ембарго на поставки товарів в РФ. Щось подібне зі сторони Заходу раніше задіяли в Ірані", - зауважив Горбач.

Так, референдум в Криму - це російська відповідь на перші санкції Заходу. Друга черга санкцій може вступити в дію в понеділок, одразу ж після референдуму. Зокрема, наголошує фахівець, відкрита економічна конфронтація між Росією та Заходом може тривати і півроку, і рік, і навіть більше. Все залежатиме, яку міцність демонструватиме російське керівництво та на які втрати воно буде готове йти, а також як довго терпітиме ці втрати російське населення.

"Нинішня російська позиція базується на невизнанні української влади, а отже і непроведенні з нею жодних перемовин. Путін та його оточення вибрали "гру на нервах". Росія з одного боку блефує, але з іншого - протиставляє свою військову силу. Проте всі ці дії принесуть російській економіці лише збитки. Крім того, Росія не хоче створити контакту групу для дипломатичного вирішення конфлікту в Криму. До так званого референдуму це точно не відбудеться. Не варто очікувати прогресу і до президентських виборів 25 травня. А от після цих виборів створення контактної групи буде просто неминучим. Адже у Путіна не буде аргументів, чому він відмовлятиметься від контактів з українським керівництвом, яке пройде через легітимну процедуру загальнонаціональних президентських виборів", - резюмував Горбач.

Нагадаємо, Обама пообіцяв покарати Росію санкціями та виставити їй рахунок за порушення міжнародного права та домовленостей. Про це президент США заявив 12 березня під час зустрічі в Білому домі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Верховна Рада України прийняла звернення до держав-гарантів безпеки України, в якому, зокрема, міститься прохання про військову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Захід оголосить Росії довгострокову війну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути