середа, 21 лютого 2018 19:48

Загроза життю, обстріл машини, зустріч із "зеленими чоловічками" - про що на допиті говорив Порошенко

Сьогодні в Оболонському райсуді Києва відбувся допит останнього свідка сторони обвинувачення у справі про державну зраду Віктора Януковича - Петра Порошенка.

Через щільний графік нинішній глава держави свідчив через відеозв'язок із Адміністрації президента.

Автор: twitter.com/STsegolko
  Петра Порошенка заочно допитали у справі про держзраду його попередника
Петра Порошенка заочно допитали у справі про держзраду його попередника

Gazeta.ua пропонує найцікавіші цитати із допиту Порошенка.

Про відвідини Криму 27 лютого 2014-го:

"Особисто переконався, що Верховна Рада Криму була зачинена, не працювала. Була оточена зеленими чоловічками - військовослужбовцями регулярних сил Російської Федерації і ланцюгом осіб у камуфляжі, які називали себе кримською самообороною, але координувалися офіцерами спецслужб РФ.

Я особисто бачив військових у зеленій формі - це були військовослужбовці збройних сил Російської Федерації: як зі складу Чорноморського флоту РФ, так і перекинуті з 20 лютого 2014 року через відповідні аеропорти та порти України без згоди Української держави. Це може кваліфікуватися як агресія і незаконна анексія".

Про загрозу життю в Сімферополі:

"Моя спроба потрапити до Верховної Ради Криму була заблокована зазначеними особами, включаючи військовослужбовців Росії. Я попрямував по іншій вулиці до своєї машини. У цей час я був оточений кількома десятками, а пізніше - сотнями людей. Частина з них була провокаторами, які намагалися вдарити, погрожувати мені. Але частина людей встала на мій захист. Вважаю, що в той час була безпосередня загроза моєму життю і спасибі тим людям, які своїми діями мене захистили".

Про незаконний референдум в Криму:

"Ніякого оголошення референдуму не відбувалося. Маніпуляції з датами - спочатку 21 травня, потім 16 березня - свідчать про поспішність і незаконність дій російської влади, яка таким чином намагалася легалізувати дії РФ.

Координація цих кроків разом із рішенням президента Росії Путіна про застосування російських ЗС за межами Росії, звернення до Ради Федерації РФ про отримання згоди на застосування ЗС, а також дуже поспішне рішення Ради Федерації свідчать про добре скоординовані дії парламенту і президента Росії з військовослужбовцями і найманцями, які перебували в Криму для забезпечення незаконної анексії".

Про поїздку на Луганщину у квітні 2014-го:

"Машину, за повідомленням мого помічника, обстріляли. І під час проведення зустрічі з жителями селища Ізварине також були провокаційні виступи невідомих осіб, які перетнули кордон із російського боку".

Про самоусунення Януковича:

"Мені нічого не відомо щодо рішення Верховної Ради про припинення повноважень президента Януковича. Я про них не знаю. Я, як депутат, брав участь у голосуванні щодо відповідної постанови ВР, у якій було зазначено про необхідність покласти обов'язки глави держави на голову Верховної ради у зв'язку з самоусуненням Януковича... Я не мав честі бути автором цієї постанови. Лише голосував за неї як депутат. І підставою було - відсутність президента на робочому місці і втрата керівництва держави, тим більше, у зв'язку з агресією, що почалася у Криму.

Я не хочу давати оцінки щодо цього питання. Суд має дослідити те, що відбувалось. Але якщо у когось були сумніви щодо самоусунення Януковича, то він міг оскаржити рішення Верховної ради у Конституційному суді до оголошення президентських виборів".

Чому особисто не з'явився на допит до суду:

"Сьогодні зранку відбулася нарада з керівництвом Збройних сил по імплементації підписаного вчора закону про реінтеграцію Донбасу... Подробиці я розкривати не буду. Завершилося це о 13:40. О 14:00 я беру участь у засіданні суду. О 15:30 у мене міжнародна зустріч. Можу сказати, що йдеться про керівництво зовнішньополітичного відомства Данії. Після цього передбачені один публічний захід і два міжнародних. Вони висвітлюватимуться в телеефірі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дзвінки з Москви, неадекватний Янукович, боса армія - що сказали Турчинов і його заступник на суді

Допит президента Петра Порошенка у справі про державну зраду Віктора Януковича завершився дочасно після того, як адвокати почали задавати питання, що не стосуються справи.

Янукович втік до Росії в лютому 2014-го після масових розстрілів учасників Революції гідності у центрі Києва.

В Україні проти Януковича відкрили кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Зараз ви читаєте новину «Загроза життю, обстріл машини, зустріч із "зеленими чоловічками" - про що на допиті говорив Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути