вівторок, 10 листопада 2020 15:21

"Забодать можуть неслабо" - під судом над Фединою і Звіробій шукали вибухівку
17

Петро Порошенко приїхав підтримати Софію Федину та Марусю Звіробій
Фото: Валерій Шмаков
Софія Федина та Маруся Звіробій йдуть на суд
Підтримати Федину та Звіробій прийшли близько двох сотень активістів
Під судом "замінували" автомобіль, яким активісти привезли картонне піаніно
Підтримати Федину та Звіробій прийшли близько двох сотень активістів

У Галицькому суді Львова розпочалося засідання у справі за позовом президента України Володимира Зеленського до волонтерки Марусі Звіробій та нардепа від "Європейської солідарності" Софії Федини.

Підтримати Федину та Звіробій прийшли близько двох сотень активістів, серед яких лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко, голова Львівської облради Олександр Ганущин, журналіст і екснардеп Тетяна Чорновіл, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Засідання мало розпочатися об 11:00. Проте розпочалося із запізненням через повідомлення про замінований автомобіль біля стін суду. Як виявилося, це машина, якою учасники акції протесту привезли картонне піаніно. Про вибухівку в автомобілі поліцію повідомив невідомий по телефону. Однак правоохоронці вибухівки не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційна криза: "слуга" розказав, який законопроєкт потрібно прийняти до КСУ

На суд не допустили журналістів, лише адвокатів та нардепів. Адвокат захисту назвав це рішення таким, що суперечить Конституції.

"Конституційний суд визнав неконституційними всі антикорупційні закони. Як наслідок, сотні корупціонерів залишаються безкарними. Справи проти них закриваються в дуже авральному порядку. На тлі цього здається абсолютно маразматичним, що нас із Марусею судять за саме попередження президенту, що не можна хамити військовим. Я розумію, що Володимиру Зеленському дуже хочеться бути потерпілим і нещасним, але як президенту і верховному головнокомандувачу це більше, ніж ганьба. У протоколі допиту Зеленського не вказано, коли він побачив наш стрим і що саме побачив. Припускаю, що хтось із його найближчого оточення вирішив залякати президента, показавши йому окремі частини стриму", - заявила перед початком засідання Софія Федина.

Активісти перед судом палять в бочці дрова для розігріву, також всіх охочих пригощають чаєм, а представники кримськотатарського народу варять і роздають плов.

"У нашій державі ніколи такого більше не буде, щоб судили за свободу слова. Крайній раз це було за більшовизму. З таким ворогом, як Росія, закриті роти призводять завжди до смертей наших співгромадян. Якщо роти закриті, це означає, що тут можна робити все. Якщо влада починає йти врозріз з інтересами держави, завжди знайдуться українці, які про це говорять. Я з тих, хто не дасть закрити рота правді. А правда в тому, що наша влада є колаборантом, її рішення руйнують здобутки держави. Якщо очільник держави розмовляє з військовими, як гопник, то йому, мабуть, зрозуміле таке подання інформації. Тож доступним методом з ним поговоримо. Не знаю, яким приступом він захворів, приступом хитрості, підозрюю. Але в Україні живуть не барани, забодать можуть неслабо", - зазначила Маруся Звіробій.

Коли на площу перед судом прибув Петро Порошенко, львів'яни стали робити з ним селфі.

"Я пишаюсь сміливістю Марусі під час її служби в десантно-штурмових військах. Софія, будучи відомою співачкою, викладачем покинула домашній комфорт, оскільки для неї нічого важливішого в житті не існує, ніж допомагати армії. В цей час, як інші заслужили відомість лише виконанням творів на піаніно і дизертирством з армії. Це два світи, які не перетинаються. Ті, хто рік тому якимось дивом прийшов до влади, сьогодні вважають себе потерпілими. І це відчуття потерпілості стало для них ще гіршим після 25 жовтня, коли більшість українців дали їм гарбуза", - сказав під час виступу Петро Порошенко.

26 жовтня 2019 року Маруся Звіробій і нардеп Софія Федина провели трансляцію в соцмережах, у якій розкритикували події, пов'язані з візитом президента Зеленського до Золотого. На цьому відео Звіробій, звертаючись до українського президента, заявила: "там взагалі люди контужені на війні" і "вони тебе підірвуть, я тобі обіцяю", а Федина сказала: "там ненароком може розірватися граната, а знаєш, там обстріли бувають абсолютно випадково". 10 лютого суд зобов'язав Звіробій носити електронний браслет стеження. Такий запобіжний захід обрали у справі про нібито погрози вбивством на адресу президента Володимира Зеленського.

8 травня з Марусі Звіробій зняли всі запобіжні заходи.

27 жовтня суд відклав розгляд цієї справи через відсутність у суді представника від Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «"Забодать можуть неслабо" - під судом над Фединою і Звіробій шукали вибухівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути