Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 19:48

За мінімалкою у 6 тис. грн можуть піти звільнення - економіст

За мінімалкою у 6 тис. грн можуть піти звільнення - економіст
Замість створення умов для бізнесу влада вирішила піти простим шляхом, каже економіст. Фото: @NationalBankOfUkraine

Поданий урядом проєкт державного бюджету на 2021 рік розрахований на нереальних показниках. Про це Gazeta.ua сказав директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

"Зростання економіки на рівні 4,6% - оптимістичний сценарій. На цьому збільшують цифру доходів, яку можемо не отримати.

Суттєво збільшили доходи від податку на додану вартість. Податкова буде використовувати планові показники, щоб тиснути на бізнес, змушуючи платити більше. Використовуючи інструмент блокування податкових накладних, не відшкодування ПДВ, що вдарить по економіці.

Коли економіка падає, мінімальну зарплату не піднімають. Пропоноване підвищення призведе до того, що бізнес йтиме у тінь або звільнятимуть низькокваліфікованих працівників. Роботу декількох осіб виконуватиме одна.

Якщо держборг погашатимуть внутрішніми ресурсами – це емісія. Тоді доходи українців знеціняться. По зовнішньому запозиченню бачимо проблеми у співпраці з нашими міжнародними партнерами.

Замість створення умов для бізнесу, щоб зростала економіка, а відповідно зарплати, влада пішла іншим шляхом – давайте просто збільшимо мінімалку і скажемо "Ви почали жити краще". У попередні роки мінімальна зарплата збільшувалася повільнішими темпами, а реальна – швидшими. Це був правильний підхід. Створювалися умови, коли бізнес мав можливості платити працівникам більше", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці стали менше витрачати грошей: на чому економлять

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт державного бюджету на 2021 рік. Уряд пропонує закласти доходи на рівні 1,7 трлн грн, видатки – 1,3 трлн. Дефіцит - 6% валового внутрішнього продукту.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав документ бюджетом можливостей.

Мінімальну зарплату планують з 1 січня наступного року – 6 тис. грн, з липня – 6500.

Зараз ви читаєте новину «За мінімалкою у 6 тис. грн можуть піти звільнення - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути