вівторок, 16 жовтня 2012 07:45

За 16 "мертвих душ" отримав п'ять років тюрми

За 16 "мертвих душ" отримав п'ять років тюрми
Фото: ura-inform.com

Василь Мартиненко, 62 роки, – завідує клубом у селі Адамівка Носівського району на Чернігівщині. 2004-го під час президентських виборів йому запропонували очолити дільничу виборчу комісію. Боротьба між основними учасниками перегонів тоді була дуже запеклою. Всі пам'ятають, що через чисельні порушення на дільницях, ці вибори проходили безпрецедентно - у три тури.

Вісім років тому Василя Миколайовича змусили внести в додатковий список 16 неіснуючих осіб. З райцентру Носівки приїхав тамтешній бізнесмен Сергій Набоков зі штабу регіоналів. Він мав забезпечити відповідну кількість голосів за Януковича. На голову дільниці натиснули і змусили вкинути бюлетені від неіснуючих людей.

"Якби він хоч би копійку від них взяв. Дали сто гривень на бензин, - каже Марія Дмитрівна, дружина Василя Миколайовича. – Ми просто не розуміли, що відбувається".
"Коли виявилися ті 16 додаткових голосів, і мене викликали до суду, я думав накласти на себе руки, - каже Василь Миколайович. - Розумієте, ніхто про нас ніколи не сказав лихого слова. Ми виростили хорошого сина, він викладає в Ніжинському університеті, кандидат наук. Якби не сім'я, яка мене підтримала, не витримав би. Присудили п'ять років умовно. Якщо впродовж року десь би проштрафився, сів би за грати".

Коли за пару років у Адамівці проводили газ Мартиненкам не вистачило грошей на таке задоволення. Досі гріються дровами.

У сусідній Калинівці 2004-го Валентину Глушко, яка була секретарем дільничої виборчої комісії, змусили додати до списку 6 "мертвих душ". За це вона потрапила під суд, і з неї стягнули 1700 гривень.

"Усім, хто береться за вибори, порадив би сто разів подумати, на що вони йдуть, - каже Василь Мартиненко. - Не побажав би нікому пережити все те, що мені випало. Найприкріше було бачити, що той Ківалов став навіть героєм України. А ми пережили, не дай Боже. І ніхто не заступився".

Загалом, за даними Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури, 2005 року у зв'язку з недотриманням виборчого законодавства кримінальні справи було порушено проти 6 тисяч українців. Окрім членів виборчих комісій, фальшувальниками виявилися і представники міліції. У порушенні службових обов'язків під час виборів було звинувачено 250 правоохоронців, з-поміж яких 40% представляли середній та вищий рівні керівництва.

З початку цьогорічної виборчої кампанії порушено 40 кримінальних справ.

Зараз ви читаєте новину «За 16 "мертвих душ" отримав п'ять років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути