неділя, 27 лютого 2022 10:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"З Білорусі запускають ракети і вбивають наших дітей – ось ваш референдум" – Зеленський

"З Білорусі запускають ракети і вбивають наших дітей – ось ваш референдум" – Зеленський
Президент України звернувся до білорусів та закликав зробити головний вибір їх народу. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський закликав громадян Білорусі зробити правильний вибір на референдумі, який сьогодні почався в країні.

Про це глава держави заявив 27 лютого у своєму зверненні.

"Ці мої слова будуть звернені для громадян Білорусі. Сьогодні всіх звуть на виборчі дільниці щоб проголосувати на референдумі. Це могло б виглядати як звичайний виборчий процес, але зараз точно не може бути нічого звичайного. Зараз приймаються рішення зовсім іншого рівня", - зазначив президент.

Він додав, що минула ніч в Україні була жорстокою, знову обстріли, бомбардування житлових кварталів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ збили крилату ракету, яка летіла з Білорусі на Київ

"У війні, яка йде зараз, ви з нами не на одній стороні, на жаль. З вашої території війська РФ по Україні запускають ракети, з вашої території убивають наших дітей, руйнують наші будинки, намагаються зірвати все, що було побудовано протягом десятиліть. І все це також де факто референдум для вас, білоруси.

Як ви будете дивитися в очі своїм дітям, як ви будете дивитися в очі одне одному, своїм сусідам, а ми ваші сусіди, ми - українці. Будьте Білоруссю, а не Росією, цей вибір ви робите саме зараз, саме сьогодні", - додав Зеленський.

"Зараз багато новин про можливі переговори України та Росії, які можуть зупинити цю війну і повернути мир всім нам, і в них часто згадують вашу столицю, Мінськ, як площадку для цих переговорів, площадку яку вибирали не ми і насправді не ви, а вибирало керівництво Росії. І знову зараз пропозиція зустрітися у вас.

Чотири дні тому саме з білоруської території пішли крилаті ракети, літаки, вертольоти, техніка, били по наших будинках, били по наших життях, пішла важка техніка.

І це страшне дежавю. Київ атакували о четвертій ранку. В когось таке почуття гумору. як у 1941 році. А ви спали, брати білоруси, а ми прокинулись. Але ви і зараз спите, а ми з цього моменту вже не лягаємо. Бо ми боремося за свою країну, за свою свободу, бо маємо на це повне право. Якби з вашої території не було агресивних дій, ми могли б говорити в Мінську, вашому місті. Плащадкою можуть бути інші міста, ми хочемо зустрічатися, ми хочемо завершення війни. Нам підходить будь-яке інше місто, в країні, з території якої не летять ракети. Тільки так переговори можуть бути дійсно чесними і можуть закінчити війну", - наголосив Зеленський.

"Зараз ви не зробили ще свій головний вибір, і він має залежити тільки від вас, ні від Росії, ні від України, ні від Америки, а від народу білорусі. Щиро бажаю народу Білорусі знову стати тою самою доброю, безпечною країною, яку всі бачили не так давно. Зробіть правильний вибір. Я впевнений, це головний вибір вашого великого народу", - сказав Зеленський білорусам.

У Білорусі 27 лютого о 8:00 стартував основний день голосування на так званому референдумі щодо внесення змін до конституції. Серед іншого він може зняти з республіки її без'ядерний статус та дозволити Лукашенку знову обиратися.

Об'єднана опозиція закликала громадян приходити на дільниці й висловлювати протест, ставлячи на бланку одразу два хрестики.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко відправив лист білоруському колезі Анатолію Лаппо. Дейнеко висловив зневагу білоруській владі та не добирав слів у зверненні.

Зараз ви читаєте новину «"З Білорусі запускають ракети і вбивають наших дітей – ось ваш референдум" – Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути