Ексклюзиви
субота, 02 листопада 2013 12:30

Янукович погодився підвищити тарифи на газ і урізати пільги заради кредиту МВФ

Янукович погодився підвищити тарифи на газ і урізати пільги заради кредиту МВФ
Фото: vinnitsaok.com.ua

Для стабілізації держфінансів керівництво країни схвалило низку непопулярних рішень, зокрема, підвищення тарифів на газ, ліквідацію пільг для населення та бізнесу, ослаблення курсу гривні до долара. "Підсолодити" такі жорсткі заходи повинно урізання витрат на утримання чиновників.

На спеціальній нараді у президента Віктора Януковича, що відбувся незабаром після його переговорів з російським колегою Володимиром Путіним, було прийнято низку принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

За інформацією ZN.UA, в ході наради, де також були присутні прем'єр -міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов, глава української держави дав добро на реалізацію заходів, котрі раніше не приймалися відразу з декількох принципових пунктів.

Першмй і ключовий з них - глава держави погодився на значне (до 60% ) підвищення тарифів на газ для населення. Правда, не для всіх споживачів, а для тієї їх частини, яка споживає понад 3,5 тис. кубометрів газу на рік. Проект нової тарифної сітки вже підготовлений в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Внесення відповідних змін до старої постанови Кабінету міністрів планується затвердити в найближчу середу.

Крім цього, в уряді розроблена ціла програма щодо стабілізації бюджету, в рамках якої передбачені відразу кілька складових. Перший пункт: жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу, а також закриття офшорних лазівок для бізнесу великого шляхом імплементації прийнятого минулого літа закону про трансферному ціноутворенні.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швайка під час зустрічі з виборцями на Харківщині закидали яйцями

Другий пункт: ревізія існуючих соціальних пільг, яка потенційно теж може принести десятки мільярдів гривень економії для держбюджету, але до останнього часу відкладалася через очевидну загрозу для електоральних рейтингів. У цьому контексті вельми симптоматично виглядає заява Януковича, датована середою, 30 жовтня, про те, що тільки чверть соціальної допомоги сьогодні направляється за належною адресою - малозабезпеченим чи незахищеним категоріям громадян.

Однак ліквідація пільг для населення та бізнесу навряд чи може бути адекватно сприйнята в суспільстві без адекватних заходів з урізання витрат на утримання державного апарату. Схоже, у президента це усвідомлюють, оскільки в переліку запланованих заходів стабілізації держфінансів - урізання витрат на утримання держапарату майже на 19 млрд грн, що означатиме дуже жорстку економію практично для всіх відомств і по всій вертикалі.

Що ж до вимоги МВФ про забезпечення більшої курсової гнучкості, то і тут раніше непорушна позиція перших осіб держави готова до коректування. За інформацією ZN.UA, Янукович дав добро на теж давно очікуване розширення коридору коливань курсу гривні до долара - при цьому верхня його межа визначена на рівні 8,5 грн за долар.

Факт розробки вищезгаданої програми підтвердив і МВФ, що випустив 31 жовтня по підсумками роботи своєї останньої місії в Києві спеціальний прес-реліз. У ньому в числі іншого повідомляється, що уряд України розробляє "пакет пропозицій з економічної політики, спрямований на коригування зовнішньоекономічних дисбалансів і активізацію економічного зростання".

На думку місії МВФ, щоб ліквідувати слабкі ланки і відновити економічне зростання, необхідний комплекс всеосяжних і заслуговуючих довіри реформ. У цей комплекс "рекомендується" включити "заходи щодо забезпечення зростання гнучкості обмінного курсу, доповнені політикою щодо зміцнення фінансового сектора, амбітні зусилля з консолідації фіскальної ситуації, підвищення внутрішніх тарифів на енергоресурси, а також реалізацію комплексних структурних реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату та підтримку економічного зростання".

Зараз ви читаєте новину «Янукович погодився підвищити тарифи на газ і урізати пільги заради кредиту МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

236

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути