четвер, 21 лютого 2013 09:13

"Якщо про мітинги повідомляти за 10 днів - 99% акцій заборонять" - Мельниченко придумав як обійти рішення ВАСУ

"Якщо про мітинги повідомляти за 10 днів - 99% акцій заборонять" - Мельниченко придумав як обійти рішення ВАСУ
Сергій Мельниченко. Фото: kievsnews.wordpress.com

Вищий адміністративний суд України зобов'язав київських пікетників подавати повідомлення про проведення акцій за 10 днів до її початку. Про це сказано в постанові ВАСУ від 23 січня 2013 року в справі за позовом Київської міської державної адміністрації до об'єднання інвалідів Союз. Чорнобиль. Україна. Фактично, суд дозволив міській владі самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій, поки це питання не буде врегульовано законодавчо.

Громадський активіст Сергій Мельниченко пропонує прийняти у Київській міській раді постанову щодо проведення мирних зібрань, завдяки якій можна буде обійти це рішення ВАСУ. Інакше, як він запевнив у коментарі Gazeta.ua, 99% акцій буде заборонено.

Він пояснив, що наразі у Києві немає рішення щодо 10-денного строку на подання заяви на акцію і міськрада посилається ще на постанову СРСР. Тому Мельниченко пропонує ініціювати звернення до опозиційних партій щодо внесення до міськради проект рішення про затвердження положення "Про порядок організації проведення мирних зібрань у місті Києві".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодна міськрада не має права обмежувати мирні зібрання

"Знаю з досвіду, що навіть за старим нормативом суди мітинги забороняли. Тепер же київська влада взагалі не буде ні на що зважати і користуватиметься рішенням ВАСУ", - пояснив він.

Мельниченко нагадав, що за рішенням КСУ порядок організації та проведення мирних зібрань є предметом лише законодавчого регулювання. Та оскільки поки відповідного закону, який би регулював це питання, в Україні немає, постанову ВАСУ можна обійти таким чином, щоби міськрада прийняла свою постанову, на яку можна було б посилатися до ухвалення ВР відповідного закону.

"Якщо зараз ініціювати це питання перед київською міськрадою, то це буде прецедент і тоді Верховна Рада може ініціювати прийняття таких положень в усіх органах місцевого самоврядування, відповідно буде прийнято поправки до закону про органи місцевого самоврядування", - пояснив активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм КМДА: двері мерії виламали під вигуки "Слава Україні! Героям Слава!"

Він додав: "А такий прецедент, у свою чергу, потягне за собою вже підставу, щоби прийняти відповідний закон".

Мельниченко розповів, що наразі поки активісти зазвичай подають заяви на проведення мітингів за день.

"Навіть за тим, що заяви подаються буквально за день, 90% мітингів забороняли. Та якщо зараз буде норма про 10 днів — то взагалі проводити щось буде нереально. Тоді 99% мітингів заборонять, і залишать 1%, який проводитимуть провладні партії, - наголосив він. - А мітинг без відповідного дозволу є незаконною. Тому будь-яка спроба людей збиратися "больше двух" розцінюватимуть як незаконне мирне зібрання і будуть вже "пакувати" всіх".

Мельниченко ініціюватиме відповідне звернення до політичних партій та депутатів київської міськради.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо про мітинги повідомляти за 10 днів - 99% акцій заборонять" - Мельниченко придумав як обійти рішення ВАСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути