понеділок, 03 вересня 2012 21:19

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Якщо потрібна буде друга мова, то працює Конституційна асамблея" - "регіонал"

"Якщо потрібна  буде друга мова, то працює Конституційна асамблея" - "регіонал"
Володимир Рибак не вірить, що "мовний" закон сильно змінять. 24tv.ua

Правки до "мовного" закону може і будуть, але серйозних змін він не зазнає.

Про це в ефірі 5 каналу сказав народний депутат від ПР Володимир Рибак.

Відповідаючи на запитання, чи дійсно буде ухвалено новий мовний закон замість чинного закону Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка "Про засади державної мовної політики", нардеп підкреслив:

"У нас є Конституції, де записано, що державна мова – українська. Цей закон (Ківалова – Колесніченка) прийняла Верховна Рада і підписав президент, тож його треба виконувати.Якщо є люди, яких більше 10% на території і вони хочуть цього (регіональної мови)– будь ласка, треба створити умови".

Він розповів, що у 1988 працював головою райвиконкому у Донецьку, де на той момент не було жодної української школи: "Прийшли до мене батьки і попросили відкрити українську школу. Я відкрив цю українську школу. Тому у нас занадто вже політизували це питання. Закон є закон, його треба виконувати".

Водночас Рибак не виключає, що до "мовного" закону може бути внесено якісь правки, якщо у цьому буде необхідність. Але "регіонал" сумнівається, що цей закон може бути визнано не дійсним.

"Занадто багато цей закон відправляли в європейські інституцій і якихось зауважень від  них не було. Може якісь пункти згідно з Конституцією треба підправити і змінити. Такий варіант я допускаю. Але я не думаю, що будуть якісь серйозні зміни", - підкреслив він.

Нардеп не виключає і підняття питання щодо другої державної мови, але тільки після референдуму.

"Що стосується російської мови: якщо потрібно буде друга державна мова, то сьогодні працює Конституційна асамблея, там є спеціалісти. Якщо треба, то  буде винесено  це питання на референдум, щоби люди сказали свою думку – так чи ні. І тоді можна буде про це говорити. А сьогодні треба орієнтуватися на чинну Конституцію", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо потрібна буде друга мова, то працює Конституційна асамблея" - "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути