середа, 16 січня 2013 12:19

Якщо для влади президентські вибори виглядатимуть песимістично, то закручування гайок буде сильнішим - експерт

Якщо для влади президентські вибори виглядатимуть песимістично, то  закручування гайок буде сильнішим - експерт
Володимир Горбач. Фото: glavcom.ua

Якщо влада побачить, що вибори у 2015 році для неї можуть бути проблематичними, то розпочнеться ще більше затягування гайок.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Горбач.

Зазначимо, що Україна опинилася серед країн, де у з 2008 по 2012 рік відбулося найбільше зниження демократичних показників. Про це йдеться у щорічному звіті Міжнародної неурядової організації Freedom House, яка оцінила ситуацію з правами людини та демократією у світі у 2012 році.

"Щодо регресу я згоден. Freedom House, визначаючи свої індекси, має певні показники, на які зважаються при виведенні певного коефіцієнту щодо кожного держави. Тому, звісно, всі оцінки робляться доволі суб'єктивно, бо їх пишуть люди. Але наразі, як на мене, ця їхня оцінка абсолютно виправдана", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олігархи можуть шукати альтернативу теперішньому президенту — Карасьов

Горбач зауважив, що також суб'єктивності оцінки щодо України додає і те, що у 2004-2005 щодо неї були досить серйозні очікування на Заході.

"Свого часу в 2004-2005 років були певні очікування, там чекали, що це молода демократія, яка буде досить бурхливо розвивається. Тому, звісно, сьогоднішня "стабільність", про яку говорить влада, різко контрастує з тими подіями і тими очікуваннями", - пояснив він.

Немаловажливу роль, на думку експерта, зіграли і парламентські вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада не розуміє, що таке демократія, тому загородилась від людей охоронцями - експерт

"Так місія ОБСЄ оцінювала нашу виборчу кампанію і це вже достатній привід для того, щоби оцінка рівня демократії в Україні була з формулюванням, що ті вибори відбулися гірше, за попередні. Очевидно, що це деградація демократія, а не розвиток і не прогрес. Такі самі оцінки були і щодо останніх місцевих виборів", - пояснив він.

Водночас, Горбач зауважив, що у подальшому ситуація з демократією в Україні залежатиме від того, як розвиватимуться події довкола президентських виборів у 2015 році.

"На нас чекає 2015 рік — рік виборів президента. І це будуть набагато важливіші вибори, ніж парламентські. Якщо для влади ситуація буде виглядати дуже песимістично щодо передачі влади з одних рук до інших, то можемо очікувати і ще на більше закручування гайок", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі міжнародні візити Януковича назвали марними і безрезультатними

Політолог зауважив, що влада і надалі не зважатиме на критичні зауваження європейських інституцій.

"Реакцію Європи ми чули вже майже 3 роки. І ми мали час переконатися, що влада на неї не зважає. Як на мене, вони не бачать для себе іншого виходу і діють виключно так, як є вигідно і необхідно для них тут і тепер, знову таки, з огляду на свої політичні інтереси, якими є, було і залишатиметься збереження влади у 2015 році", - підкреслив Горбач.

Зараз ви читаєте новину «Якщо для влади президентські вибори виглядатимуть песимістично, то закручування гайок буде сильнішим - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути