вівторок, 05 березня 2013 10:56

Якби вибори до ВР відбулися в кінці лютого, то в ПР - 24,9%, "Батьківщини" - 19,3%

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися наприкінці лютого 2013 року, то участь у них взяли б приблизно дві третини виборців, а перемогла б Партія регіонів.

Такі дані стали відомі за результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Згідно з опитуванням, якби вибори до парламенту відбулися тиждень тому, то перемогу здобула б Партія регіонів. Так, 24,9% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за Партію регіонів, 19,3% – за "Батьківщину", 18,1% – за УДАР, 11,9% – за "Свободу", 8,7% – за Комуністичну партію. Ще 1,2% виборців підтримали б партію Наталії Королевської "Україна – Вперед!", менше 1% – Радикальну партію Олега Ляшка та "Нашу Україну". Решту партій – 2,7%, не визначились із вибором – 11,8%.

 

Для коректного порівняння показників партій із результатами виборів, було проведено перерозподіл "невизначених".

У результаті отримуємо: якби вибори до Верховної Ради України відбувалися наприкінці лютого 2013 року, то за Партію регіонів проголосували б 28,2% виборців, за "Батьківщину" – 22%, за партію УДАР – 20,4%, за "Свободу" – 13,5%, за КПУ – 10%. Інші партії – близько 6%.

Найвищий рівень мобілізації фіксується на Заході, найнижчий – на Донбасі та Півдні країни, де участь у виборах підтвердили лише близько половини виборців.

Отже, порівняно з результатами парламентських виборів спостерігаються певні тенденції. По-перше, сукупна підтримка опозиційних партій ("Батьківщини", УДАРу і "Свободи") збільшилась із 50 до 56%, водночас сукупна підтримка партій, які формують більшість у парламенті (Партії регіонів та КПУ), зменшилась із 43 до 38%.

По-друге, "нові" парламентські партії (УДАР і "Свобода") додали у підтримці, "старі" ("Батьківщина", Партія регіонів та КПУ) – втратили. Партія регіонів залишається одноосібним лідером симпатій виборців Донбасу, Півдня та Сходу країни. У свою чергу "Батьківщина" на Заході ділить першість зі "Свободою" та УДАРом, у Центрі та Півночі – з УДАРом.

 

Крім того, УДАР продовжує підтримувати переважно молодь, КПУ – старші люди. Найбільш освічений електорат у "Свободи" та УДАРу, найменш – у КПУ. Також в електораті "Свободи" та УДАРу найбільше працюючих, а в електораті КПУ домінують пенсіонери. "Батьківщину" більше підтримують у селах, Партію регіонів та КПУ – у містах. Як і на виборах, УДАР і "Свободу" більше підтримують чоловіки, "Батьківщину", Партію регіонів та КПУ – жінки.

Як видно з дослідження, виборці "Свободи" і "Батьківщини" переважно україномовні. У структурі прихильників КПУ і Партії регіоні понад половина російськомовні, чверть розмовляють вдома обома мовами, ще чверть – українською. Серед виборців УДАРу половина розмовляють вдома українською, половина – російською або обома. Серед "невизначених" більше російськомовних, що логічно, оскільки найбільше "невизначених" фіксується на Півдні, Сході та Донбасі.

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%. Терміни проведення дослідження: 22 – 28 лютого 2013 р.

Зараз ви читаєте новину «Якби вибори до ВР відбулися в кінці лютого, то в ПР - 24,9%, "Батьківщини" - 19,3%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути