вівторок, 22 листопада 2016 16:20

"Welcome to Ukraine, Вікторе Федоровичу" - Луценко з Гааги покликав Януковича на допит

"Welcome to Ukraine, Вікторе Федоровичу" - Луценко з Гааги покликав Януковича на допит
УНІАН

Дії режиму колишнього президента Віктора Януковича призвели до війни на Донбасі.

Про це на брифінгу розповів генпрокурор Юрій Луценко за результатами роботи в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович за крок до виходу у скайп

"Україна доводила нерозривний зв'язок (з війною. - Gazeta.ua) злочинів угруповання під керівництвом Януковича з метою максимальної наживи. Що пішли на придушення опозиції і народних протестів. Потім дійшли до вбивств людей на Майдані, а потім звернулися до Російської Федерації у намаганні утримати владу", - сказав він.

Це переросло в окупацію Криму та агресію РФ на українській території, продовжив генпрокурор.

"Вилилося у воєнні злочини та злочини проти людяності. У Нідерландах це особливо відчувається у справі збитого цивільного літака MH17. Коли російська ракета, якою керували російські військовослужбовці за допомогою проросійських сепаратистів, знищила життя сотень людей", - сказав Луценко.

За словами генпрокурора, у Гаазі питання збитого Boeing розглядають як військовий злочин.

"І спільна слідча група буде також наполягати на розгляді цієї справи через Міжнародний кримінальний суд", - розповів він.

"МКС задає основне питання: не можете самі розслідувати ці справи, навіщо ви їх пропонуєте? Наша позиція теж зрозуміла: ми розслідуємо справи рядових виконавців злочинних наказів. Як відомо, 152 особи обвинувачуються у злочинах на Майдані і 35 з них засуджені. Ще 190 - під підозрою. У десятках випадків ми засуджували і сепаратистів, що співпрацюють із Кремлем, і російських військових", - продовжив Луценко.

Однак ГПУ не може притягнути організаторів "усіх злочинів", пояснив він.

"Зокрема, Януковича і його оточення, яке ховається переважно в Москві. Також у Москві ховаються ті, хто давав накази, що порушують Женевські конвенції правил ведення війни, яку розв'язали. Із Києва притягнути цих осіб до відповідальності неможливо", - зауважив генпрокурор.

Україна звертається до Гааги в рамках конвенції Римського статуту.

Також Луценко згадав про російських топ-посадовців.

Йдеться про міністра оборони РФ, 18 генералів, 2 адміралів російської армії. Їх підозрюють у розв'язанні війни на території України.

"Учора в офісі прокурора МКС ми розглядали, як під час подій під Іловайськом РФ ввела регулярні збройні сили в тил нашим військам, порушила домовленості про "зелений коридор", маскувала свою техніку під українську, чинила позасудові страти, тортури, викрадення, розстріли на місці. Усе це підпадає під ознаку злочинів проти людяності", - розповів Луценко.

Гаага може розглядати ці злочини тривалий час, сказав генпрокурор.

Крім того, Луценко звернувся до екс-президента: "Останнім часом Янукович вимагає очних ставок, надання йому певних доказів – welcome to Ukraine, ласкаво просимо до Києва. Приїжджайте, будь ласка, Вікторе Федоровичу, вас чекає справедливість і закон".

У лютому 2014 року Янукович втік з України в Росію після подій Революції гідності. Щодо нього розслідують "велику справу".

Зараз ви читаєте новину «"Welcome to Ukraine, Вікторе Федоровичу" - Луценко з Гааги покликав Януковича на допит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути