понеділок, 14 травня 2012 14:52

Вже завтра касаційний суд або виправдає Тимошенко, або поверне справу на нове слухання - захист

Вже завтра касаційний суд або виправдає Тимошенко, або поверне справу на нове слухання - захист
Завтра Тимошенко можуть виправдати, але захист у це не вірить

Захист екс-прем'єра України Юлії Тимошенко припускає, що Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ уже у вівторок, 15 травня, винесе рішення по касації Тимошенко на вирок по "газовій" справі "і, швидше за все, це буде направлення справи на нове слухання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Брюсселі сьогодні подумають над бойкотом Євро-2012

Як розповів в понеділок один з адвокатів екс-прем'єра Олександр Плахотнюк, в касаційній інстанції не передбачається проведення судового слідства, тому процедура слухання нетривала у часі: клопотання з боку захисту, оголошення суті оспорюваних вироків і скарг, після чого - догляд колегії трьох суддів у дорадчу кімнату і оголошення рішення.

Між тим, за словами Плахотнюка, можливий варіант перенесення судового засідання за ініціативою самих суддів, які можуть зробити такий крок, пославшись на складність справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Тимошенко навідають ще кілька іноземних посадовців

"У 99% випадків касації розглядаються на одному засіданні, тобто, практично рішення може бути завтра. Ми розраховуємо на те, що рішення буде завтра (у вівторок). А теоретично може бути і перенос", - пояснив захисник.

Відповідаючи на питання, яким може бути найбільш прогнозоване рішення, адвокат підкреслив, що можливе "якесь скасування та повернення на розгляд в яку-небудь інстанцію". При цьому Плахотнюк акцентував увагу, що це "суто політичний момент", який, можливо, буде "зручний для влади перед Заходом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Євросоюз не може дозволити собі ще одну Білорусь" — політолог про європейський бойкот

Якщо ж розглядати касацію виключно в юридичній площині, то, як зазначив захисник, "процесуально немає підстав для скасування та направлення на новий розгляд". "Неймовірний, але юридичний варіант - скасування рішень першої та касаційної інстанцій та закриття справи у зв'язку з відсутністю складу злочину", - пояснив Плахотнюк.

Говорячи про всі можливі варіанти рішення по касації, захисник сказав, що таких може бути досить багато. "Це може бути підтвердження рішення Апеляційного суду, скасування ухвали Апеляційного суду та повернення на новий апеляційний розгляд, скасування рішень Апеляційного і Печерського судів і повернення на розгляд до суду першої інстанції, скасування ухвали і вироку судів і повернення на додаткове розслідування і, власне, скасування рішень та закриття справи ", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настає очевидна радикалізація європейської політики"

Також Плахотнюк повідомив, що звернення до Європейського суду з прав людини по суті оскарження може бути тільки у випадку, якщо судді касаційного суду залишать в силі вирок Апеляційного суду.

Відповідаючи на питання про процедурні моменти розгляду касації, зокрема, можливості присутності преси на засіданні, Плахотнюк підкреслив, що захист планує просити суд в своєму клопотанні про присутність і преси на засіданні. "Думаємо про те, щоб заявити про необхідність присутності представників ЗМІ", - сказав він.

Між тим, за словами Плахотнюка, не відомо, чи буде йти мова про пряму трансляцію засідання.

Зараз ви читаєте новину «Вже завтра касаційний суд або виправдає Тимошенко, або поверне справу на нове слухання - захист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути