Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2013 09:47

Вишеградська четвірка вклала в євроінтеграцію України 2 млн. євро

Вишеградська четвірка вклала в євроінтеграцію України 2 млн. євро
Фото: ura-inform.com

Вишеградська четвірка, до якої входять Польща, Словаччина, Чехія й Угорщина вклали в євроінтеграцію України близько двох мільйонів євро.

Про це повідомили політичні директори МЗС цих держав, Пише Радіо Свобода.

Ці кошти дозволили українцям здійснити проекти з розвитку місцевого самоврядування, регіональної безпеки і наукової співпраці.

Вишеградська четвірка надає Україні та іншим країнам Східного партнерства фінансову і технічну допомогу для здійснення внутрішніх реформ. Для цього створено Вишеградський фонд, який фінансують уряди Польщі, Словаччини, Чехії й Угорщини, повідомив представник МЗС Угорщини Саболч Такач. За його словами, фонд працює з органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями, науковими й освітніми установами України.

Політичний директор МЗС Чехії Павел Фішер додав, що Україна активно використовує можливості Вишеградськоог фонду і досвід країн четвірки:

"Вишеградська четвірка вклала понад один мільйон євро у міжнародний студентський обмін і навчання українських студентів у "вишеградських" вузах. Понад півмільйона євро отримали більш як тридцять проектів, які стосуються розвитку громадянського суспільства, зміцнення регіонального співробітництва, науки і культури", – зазначив він.

Фахівці України і країн Вишеградської групи працюють для запобігання екологічних і техногенних катастроф у Закарпатті у басейні ріки Тиса, а військові проводять спільні навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повністю не виконала жодного пункту вимог для євроінтеграції - ЄС

Закарпаття, словацький Пряшівський самовладний край та чеський Пардубіцький край за підтримки Вишеградського фонду здійснюють проект з розвитку туризму і підтримки малого і середнього бізнесу.

Також активно співпрацюють з Вишеградською четвіркою та її фондом і українські місцеві громади. Для них найважливіше – це використання досвіду реформ органів місцевого самоврядування на місцях, розповів член Асоціації мерів України, міський голова Вінниці Володимир Гройсман. За його словами, Вишеградська четвірка підтримує євроінтеграцію України конкретними справами.

Нагадаємо, Вишеградська четвірка — угрупування чотирьох центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. З'явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем'єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації. Головною метою була названа інтеграція до євроатлантичних структур.

Зараз ви читаєте новину «Вишеградська четвірка вклала в євроінтеграцію України 2 млн. євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути