Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2021 20:24

Вибори у Німеччині. Експерт розкрив сценарій, за якого "Північний потік-2" заблокують

Вибори у Німеччині. Експерт розкрив сценарій, за якого "Північний потік-2" заблокують
Сергій Солодкий: "Політика після Меркель буде ще більше спрямована на досягнення компромісу. Відповідно, треба готуватися до прагматичної, раціональної, зваженої Німеччини, до якої ми вже, власне, звикли". Фото: Радіо Свобода

Із завершенням "епохи Меркель" Німеччина й надалі лишатиметься обережною і компромісною. Україні слід налагоджувати відносини із представниками партій "зелених" і "вільних демократів", які можуть її підтримати на шляху євроінтеграції.

Про це Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних відносин Сергій Солодкий.

На виборах у Німеччині найбільше голосів отримали соціал-демократи. Завершується 16-річний термін перебування при владі канцлера Ангели Меркель. До яких змін у політичному курсі країни призведе кінець "епохи Меркель"?

На сьогодні логічним виглядає створення коаліції саме на базі Соціал-демократичної партії. Я б не очікував змін. Епоха Ангели Меркель характеризувалася поміркованістю, раціональністю і прагматизмом. Вона зважувала кожен свій крок, бо мусила шукати компромісні рішення зі своїми коаліційними партнерами. За будь-якої конфігурації у майбутньому після виборів буде створено коаліційний уряд. Якщо не буде знову великої коаліції між соціал-демократами і консерваторами, то буде коаліція щонайменше трьох політичних сил. Відповідно процес досягнення рішень буде ще складнішим, ніж дотепер. Уявімо, що до коаліції увійдуть соціал-демократи, "зелені" та "вільні демократи" - ліберали. Ідеологічно соціал-демократи і "вільні демократи" досить різні, їм складно буде порозумітися в питаннях економічного й соціального плану.

Соціал-демократи наполягають на необхідності діалогу з Москвою і наголошують, що Росія є важливою частиною безпекової архітектури Європи

Що ж до зовнішньої політики, то головні політичні сили ФРН виступають за санкційний режим щодо Росії. В їхніх програмах обов'язково міститься пункт щодо продовження антиросійських санкцій, якщо Москва не виконає Мінські домовленості, та засуджується окупація Криму. Але соціал-демократи наполягають на необхідності діалогу з Москвою і наголошують, що Росія є важливою частиною безпекової архітектури Європи. Натомість "вільні демократи" виступають за посилення санкцій, якщо Росія піде на подальшу ескалацію.

Політика після Меркель буде ще більше спрямована на досягнення компромісу. Відповідно, треба готуватися до прагматичної, раціональної, зваженої Німеччини, до якої ми вже, власне, звикли. Якщо в України були якісь очікування проривів у двосторонніх відносинах з появою нової коаліції — то я б не покладав на це великих сподівань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ім'я канцлера важливе, але Україну найбільше цікавить, якою буде коаліція - Кулеба

Чи можливі якісь нові сценарії для України, якщо канцлером ФРН стане соціал-демократ Олаф Шольц? Чи зміниться підхід Німеччини до війни на Донбасі?

Я б не розраховував на це. Нова коаліція прагнутиме стабілізувати ситуацію в Європі, стримати Росію від подальшої агресії, досягнути рішень, які б сприяли відновленню територіальної цілісності України. Німеччина так само прихильно ставитиметься до реформ в Україні — свого часу вона серйозно долучилася до децентралізації. Можливо, якщо соціал-демократи будуть при владі, вони спробують відновити діалог із Москвою — будуть зустрічі з Путіним, кроки до нових перемовин у "нормандському форматі". Але результати цих зустрічей залежатимуть не від нового канцлера Німеччини, а від Путіна, від його готовності іти на компроміси. А її не видно. Сподіватися, через зміни в Берліні щось зміниться у Москві — наївно.

Тож ні погіршення, ні покращення у відносинах України і Німеччини не передбачається. Ми хотіли б, щоб новий німецький уряд підтримував Україну на шляху євроінтеграції, був прихильний щодо її прагнення вступити до НАТО. Так, саме Ангела Меркель у 2008 році заблокувала надання Україні ПДЧ. Але новий уряд буде складною конфігурацією — соціал-демократи щодо всіх цих питань є доволі обережними. Україна не має відмовлятися від своїх планів — треба буде говорити про це з новим урядом. Але слід апелювати до аргументів, а найсильнішим аргументом буде реформування, особливо щодо судової сфери та боротьби з корупцією.

47 відсотків німців виступають за те, щоб Україна була членом ЄС

Німецьке суспільство в деяких питаннях прогресивніше за своїх політиків. Інколи німецькі чи французькі політики бояться говорити про членство України в ЄС — мовляв, їхні громадяни втомилися від розширення ЄС, треба зачекати. Але минулого року центр "Нова Європа" провів соціологічне опитування, яке показало, що 47 відсотків німців виступають за те, щоб Україна була членом ЄС.

Представник соціал-демократів Олаф Шольц, кандидат у канцлери від СДП заявив, що "Північний потік" запустять, але він готовий припинити транспортування газу, якщо Москва порушить зобов'язання перед Україною.

Треба розуміти, що Україні дасть такий сценарій. Уявімо, що Росія вдається до агресії і припиняє поставки газу. Німеччина у відповідь припиняє поставки газу "Північним потоком-2". Як це вплине на загарбницькі наміри Москви? Як довго Німеччина готова не транспортувати газ? Чи стримає це Путіна? Добре, що такі заяви лунають — це означає, що в Німеччині чують аргументи про загрози безпеці, які несе "Північний потік". Але бізнес-логіка поки переважає. Якщо утвориться коаліція соціал-демократів, "вільних демократів" і "зелених" — буде цікаво спостерігати, яким буде остаточне рішення. Бо "зелені" і "вільні демократи" завжди критично ставилися до цього проєкту. Україна має активно вести діалог із "зеленими" і "вільними", щоб блокувати запуск "Північного потоку-2".

Україна має активно вести діалог із "зеленими" і "вільними", щоб блокувати запуск "Північного потоку-2"

Як ці вибори вплинуть на Європу?

Власне, ані Німеччина, ані Ангела Меркель особисто ніколи не прагнули бути лідером ЄС. Німеччину називали "вимушеним лідером". В силу економічної та інституційної потужності вона відігравала провідну роль у справах Європи, сама того не бажаючи. Тому зміна особи, що очолюватиме німецький уряд, не відіграє жодної ролі. Вага самої Німеччини виводить її на лідерську позицію. І вона відіграватиме провідну роль у європейських справах — попри бажання нового канцлера.

Як зміняться відносини між Німеччиною і США? Чи знайде новий німецький канцлер Шольц спільну мову із Байденом?

Гадаю, що знайде. Якби це був Трамп — домовлятися було б складно. Байден уже доклав багатьох зусиль, щоб порозумітися з Євросоюзом загалом і Німеччиною зокрема. Не бачу жодних перешкод щодо домовленостей нового канцлера з президентом США. У відносинах Європи і Америки завжди були періоди злету і спаду — такі собі американські гірки. Але в будь-якому разі європейським лідерам буде легше порозумітися із Байденом, ніж із Трампом.

У неділю, 26 вересня, в Німеччині відбулися парламентські вибори. З цими виборами завершилася епоха 16-річного перебування при владі Ангели Меркель.

Найбільше голосів — 25,7% — отримала Соціал-демократична партія, опозиційна Ангелі Меркель. Партія "Християнсько-демократичний союз" отримала 24,1% голосів, партія "Союз-90/Зелені" — 14,8%. За результатами останніх опитувань 40% німців не знали, за кого голосувати.

Зараз ви читаєте новину «Вибори у Німеччині. Експерт розкрив сценарій, за якого "Північний потік-2" заблокують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути