середа, 15 листопада 2017 20:23

В'ятрович розповів, що українців об'єднує з поляками

В'ятрович розповів, що українців об'єднує з поляками
Сьогоднішній розбрат корисний лише третій стороні. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Мало чути польських політиків, які розуміють, що сьогодні українці захищають не тільки кордон України, а й кордон Польщі, кордон Європи.

Про це розповів директор Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович в інтерв'ю журналу "Країна".

"Нас об'єднує спільна загроза зі Сходу, сторінки спільної історії часів Речі Посполитої. Спільна оборона українців і поляків Варшави, спільна антибільшовицька боротьба. У післявоєнний період між українським і польським антикомуністичним підпіллям було досягнуто домовленостей. Було навіть проведено кілька спільних акцій. Одна з них відбулася в травні 1946 року, коли польські й українські підпільники разом брали Грубешів (місто у східній Польщі, розташоване на річці Гучва, за 5 км від кордону України – gazeta.ua). Там була залога НКВД і Польської комуністичної безпеки. Сьогоднішній розбрат корисний лише третій стороні", - сказав він.

Третя сторона в українсько-польській історії – Росія, вважає В'ятрович.

"Але дуже спрощеним було б сказати, що цей конфлікт запустила вона. Російські агенти безперечно беруть у цьому участь. Настрої у польському політикумі є антиукраїнськими. Це дозволяє агентурі почуватися як риба в воді. Їй не вдалося запустити якісь антипольські настрої в Україні. Ми стали свідками чотирьох актів вандалізму по відношенню до польських пам'ятників на українській території. Від них відмовилися всі громадсько-політичні сили включно з ультраправими. Розслідування показали, що за ними стоять прихильники РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада поводиться адекватніше, ніж польська — В'ятрович

Відрізнити агента, корисного ідіота чи людину, яка щиро вірить у велику українську загрозу майже неможливо. Можливі напади на осіб, причетних до українсько-польського діалогу. Щоб показати, що ситуація радикалізується. Ми стали свідками гучних убивств на українській території, за якими очевидно стоїть Росія. З часом це торкатиметься не тільки українсько-російських стосунків", - сказав історик.

Ситуація небезпечна, застерігає В'ятрович.

"Українські органи безпеки мають звернути на це увагу. Цього року викрили провокацію, коли ніби від імені поляків України невідомі намагалися перекрити міжнародну трасу на Львівщині. Потім виявилося, що це звичайні наймані тітушки. А новина розійшлася польськими медіа".

Велике інтерв'ю з істориком Володимиром В'ятровичем читайте в наступному числі журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович розповів, що українців об'єднує з поляками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути