середа, 15 липня 2020 20:26

ВРУ рекомендують прийняти закон, який розділить повноваження мера і глави КМДА

ВРУ рекомендують прийняти закон, який розділить повноваження мера і глави КМДА
Профільний комітет рекомендує схвалити закон в другому читанні. Фото: Reuters

Верховній раді України рекомендують прийняти закон "Про столицю", який розділить повноваження мера і голови Київської міської держадміністрації.

Документ рекомендують схвалити в другому читанні. Про це повідомив заступник голови комітету з організації держвлади, нардеп Олександр Качура у Telegram.

"Комітет одноголосно підтримав законопроект "Про місто Київ - столицю України" до другого читання", - зазначив він.

Даний документ передбачає, що глава КМДА не зможе суміщати посаду з будь-якою іншою, отже, у майбутньому можливість того, що мером Києва і головою КМДА буде одна людина - виключається . Також, загальний склад Київради зменшується до 80 депутатів. При цьому, вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною системою у багатомандатних виборчих округах з відкритими списками, а вибори мера проводяться за мажоритарною системою у єдиному одномандатному виборчому окрузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен закликав не голосувати за законопроєкт Бужанського

Даний законопроект закріплює статус головного архітектора, який призначається за результатами конкурсу і виконує повноваження у структурі Київського магістрату, займає посаду заступника мера, відповідає за розробку політики в сфері містобудування та архітектури.

Водночас, він повертає райради, які утворюються та ліквідуються рішенням Київради. Так, вибори депутатів райрад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія району в Києві.

До того ж, у кожному районі столиці за рішенням райради може створюватися ратуша - це окрема будівля, у якій будуть знаходитися органи місцевого самоврядування цього району та інші органи, які їм підпорядковані. Ратуші будуть центром надання соціальних, адміністративних та інших послуг. Крім того, в них депутати райради зможуть вести особисті прийоми жителів.

Народні депутати з фракції "Слуги народу" опублікували заяву, в якій не підтримують скандального законопроєкту № 2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти" їхнього колеги Максима Бужанського.

Зараз ви читаєте новину «ВРУ рекомендують прийняти закон, який розділить повноваження мера і глави КМДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути