вівторок, 27 жовтня 2020 09:21

Вперше місцеві вибори пройшли без впливу адміністративного ресурсу

Вперше місцеві вибори пройшли без впливу адміністративного ресурсу
Політолог Валентин Гладких: "Місцеві вибори пройшли доволі спокійно, без надмірної екзальтації"

Під час проведення місцевих виборів-2020 центральна влада чи не вперше в історії України не задіяла адміністративний ресурс, а чинна місцева влада навпаки намагалася використати свій владний потенціал.

Про це на пресконференції, присвяченій результатам місцевих виборів, розповів політолог Валентин Гладких.

"Коли я кажу про адмінресурс, то маю на увазі центральну владу, тобто пана президента та пропрезидентську фракцію монобільшості у Верховній Раді. Якщо ми уважно подивимося, як протікали ці процеси на місцях, то побачимо, що все-таки в деяких містах саме місцева влада намагалася використати наявний владний потенціал, щоб забезпечити той чи інший результат. А от з боку влади не було жодних зусиль, щоб використати владний потенціал для досягнення результату", — вважає політичний експерт.

Попри це, "Слуга Народу" продемонструвала позитивний результат. Раніше голова партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко повідомив, що політична сила отримує найбільше голосів виборців за кандидатів у депутати обласних і районних рад. За результатом паралельного підрахунку голосів, представники "Слуги Народу" отримають 20% місць в обласних радах і 17% — у районних. Крім того, за "Слугою Народу" буде 15% голів ОТГ.

Гладких також відзначив, що вибори відбулися спокійно, без відчутної конфронтації.

"Загалом треба сказати, що ці вибори пройшли доволі спокійно, без надмірної екзальтації, без відчутної конфронтації. Якщо це і траплялося, то переважно в медійній сфері, та не вихлюпнулося на вулиці, що вже є непогано", — вважає він.

Політолог також відзначив, що вперше вибори відбулися в умовах пандемії.

"Другий аспект, який також одразу впадає в око — вибори відбувалися в умовах пандемії. Для світу це не нова ситуація. Але Україна вперше це провела. Було дуже багато спекуляцій, коли розганяли фейки й думки, що влада, яка програє вибори, зробить усе, аби ці вибори скасувати або відтермінувати. Цього не сталося. І вибори відбулися у встановлений і термін, і спосіб. Що також є дуже важливим", — підсумував політолог.

Нагадаємо, що 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Обирали депутатів сільських, селищних, міських рад громад, а також сільських, селищних, міських голів і старост. Волевиявлення вперше пройшло за новим Виборчим кодексом. Він враховує новий територіально-адміністративний поділ країни. Зокрема, в Україні відбулося укрупнення районів, замість 490 їх тепер 136. У територіальних громадах, де понад 10 тисяч виборців, голосування пройшло за пропорційною системою з відкритими виборчими списками. У менших громадах до органів місцевої влади обирали за мажоритарною системою.

Зараз ви читаєте новину «Вперше місцеві вибори пройшли без впливу адміністративного ресурсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути