Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2018 10:03

Вперше за 5 років війни Росія офіційно є агресором - Зен Антипоп

Вперше за 5 років війни Росія офіційно є агресором - Зен Антипоп

Напавши на українські кораблі у Керченській протоці, Росія показала своє справжнє обличчя агресора і не має за що сховатися у цій ситуації, - стверджує блогер Зен Антипоп, коментуючи ситуацію в Керченській протоці.

- Вважаю, у цій ситуації Україна дуже вдало використала той цуґцванґ, в який Росія сама себе загнала.

Росіяни вважають себе "крутими пацанами", які нікого не будуть пускати через Керченську протоку без їхнього на те дозволу. Але ця їхня забаганка є абсолютно незаконною з точки зору міжнародного права. Якщо в Криму і на Донбасі вони намагаються плювати на міжнародні закони, то дії в морі – це надто серйозна річ. Порушувати морське право – то вже не жарт. Просто нахабно й безкарно чужі кораблі тут не захопиш. Росіяни довго стримувалися.

Ми маємо повне право проходити через Керченську протоку, яка є єдиним входом в Азовське море, навіть якщо уявити, що Крим – це неукраїнська територія, як про це фантазує Москва. Ми наприкінці вересня так і зробили — пройшли через протоку. Росіяни це проковтнули. Однак для Росії проблема в тому, що, дотримуючись законодавства, вона виглядає у власних очах "лохом", який не може все контролювати. Тому зараз росіяни нас вирішили не пустити – і порушили цим морське законодавство, міжнародні закони та підписані україно-російські угоди, а отже, тепер вже офіційно, на увесь світ показали своє справжнє обличчя агресора. Ми з другої спроби таки розкрутили їх на це.

Але вони могли просто не пустити наші кораблі, проте вони таранили, розстрілювали, захоплювали. Це взагалі джек-пот. Для чого їм це потрібно? Бо це Росія, і вона хоче віджимати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові РФ обстріляли українські кораблі в нейтральних водах - Bellingcat

Що ми з цього маємо: вперше за ці 5 років війни — абсолютно чітку ситуацію, коли Росія офіційно є агресором. Бо всі попередні рази вона весь час за щось ховалася. Всі розуміли, що де-факто Москва є агресор і порушник, але суто формально було важче це довести. То вона ховається за, начебто, "народним референдумом" щодо Криму, то за відмовками, що "нас там нет" щодо сходу України. Навіть ОБСЄ не може чітко сказати, чи є вони там є, чи їх нема. Збили малазійський Боїнг — суду ще не було, їх ще не звинуватили офіційно, вони ще там копирсаються.

Усі ці 5 років росіянам вдавалося грати в цю гру, що "это не мы", і тут раптом вперше за 5 років – "мы". Немає жодної можливості за когось сховатися. Це ж не якісь "пірати Карибського моря" обстріляли й захопили українські судна, а російські військові кораблі за підтримки російської віськової авіації

Усі ці 5 років їм вдавалося грати в цю гру, що "это не мы", і тут раптом вперше за 5 років – "мы". Немає жодної можливості за когось сховатися. Це ж не якісь "пірати Карибського моря" обстріляли й захопили українські судна, а російські військові кораблі за підтримки російської віськової авіації.

Саме тому ми зараз дозволили собі, нарешті, оголосити воєнний стан. І це ще не кінець. Ви побачите, до чого це призведе. Якщо уже за своє "нас там нет" Росія отримала такі санкції, від яких не знає тепер, де подітися, то уявіть, які санкції будуть зараз, коли агресивні дії Росії є наочними.

Тому я вважаю, що це блискуче проведена нами операція. При цьому ми просто робили те, на що мали право. Не думаю, що те, що сталося, не було заздалегідь прораховано як один із можливих варіантів. Більше того, не тільки з боку України, а й з боку всіх наших союзників. Ми просто вивели Росію на чисту воду.

Інтерв'ю з Зенон Антипопом читайте в одному з наступних номерів журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 5 років війни Росія офіційно є агресором - Зен Антипоп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути