пʼятниця, 15 квітня 2022 11:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Вперше з початку війни: офіційні особи США відвідали Бучу та Бородянку

Вперше з початку війни: офіційні особи США відвідали Бучу та Бородянку
Сенатори також побували у Бучі, де спостерігали за ексгумацією братської могили. Фото: Дмитро Анохін

Сенатори Стів Дейнс і Вікторія Спартц відвідали в четвер Київ та його передмістя, ставши першими офіційними особами Сполучених Штатів Америки, які приїхали в Україну з початку повномасштабної війни з Росією.

Обох республіканців український уряд запросив із повідомленням трохи більш як за день, пише The New York Times. Дейнс перервав поїздку до Східної Європи заради візиту до України. Спартц, яка торік стала першим сенатором українського походження в Конгресі, планувала неофіційний візит до України, але пізніше приєдналася до Дейнса в поїздці.

"Ніщо не замінить того, щоб насправді побувати тут, в Україні, побачити це на власні очі, провести час із людьми та лідерами, які страшенно постраждали від цієї війни", - заявив сенатор від штату Монтана Дейнс біля зруйнованого багатоквартирного будинку в Бородянці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США ведуть переговори про візит до Києва Блінкена або Остіна - CNN

Сенатори також побували в Бучі, де спостерігали за ексгумацією братської могили. Дейнс назвав побачене "безперечним доказом воєнних злочинів".

"Це повсюди. Ми проїжджали милі, милі та милі, бачачи смерть і руйнування, спричинені президентом РФ Володимиром Путіним у цьому злобному вторгненні. Я сподіваюся, що наш візит спонукає приїхати більше американських офіційних осіб і лідерів, щоб підтримати народ України. Ми маємо надати летальну допомогу, необхідну для перемоги у цій війні. Гуманітарна криза не закінчиться, доки не закінчиться війна. А війна не закінчиться, доки українці не переможуть", - сказав він.

Депутати-республіканці прибули в Україну, оскільки адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відправлення високопосадовця до Києва найближчими днями на знак підтримки.

Дейнс і Спартц закликали Сполучені Штати повернути дипломатів в Україну, як це зробили деякі європейські держави. Сенатори також заявили, що підтримують двопартійні зусилля в Конгресі, спрямовані на підштовхування адміністрації Байдена до швидшої доставки зброї українській армії.

Селище Бородянка під Києвом Збройні сили України звільнили від російських окупантів 1 квітня. Майже два тижні рятувальники й добровольці продовжують шукати тіла загиблих і розбирати завали на місцях багатоповерхівок, розбомблених загарбниками.

Станом на 10 квітня в Київській області нарахували 1222 загиблих людей через російську агресію.

Влада звільнених міст, сіл і селищ Київщини просить людей поки що не повертатися в населені пункти, бо там небезпечно. При відступі росіяни залишали розтяжки в квартирах, будинках, мінували дороги. Рятувальникам потрібен час, аби провести розмінування та розібрати завали.

Зараз ви читаєте новину «Вперше з початку війни: офіційні особи США відвідали Бучу та Бородянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути