субота, 18 лютого 2012 14:18

Біля посольства Латвії підтримували надання російській мові статусу другої державної
14

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

Сьогодні в Києві біля посольства Латвійської Республіки пройшла акція "Російській мові - так".

Її ініціатором виступила Громадська організація "Союз громадян України".

Метою акції була підтримка референдуму в Латвії щодо визнання російської мови другою державною. У ній взяли участь близько 10 осіб. Правопорядок забезпечували 5 співробітників міліції.

"Референдум - це серйозний крок з розвитку демократичного суспільства. Ми підтримуємо ці кроки латвійського народу і виступили сьогодні з акцією на підтримку проявів демократичного громадянського суспільства", - розповів член Національної ради Дмитро Перлин.

Однак, за його словами, за результатами референдуму російській мові навряд чи нададуть статус другої державної.

"Але громадяни Латвії вже висловили нам слова подяки. Після аналогічної акції, яку ми провели тут минулої середи, почули безліч слів підтримки. Нам надійшли електронні листи від як мінімум чотирьох латвійських громадських організацій, у тому числі від організаторів референдуму. Надалі, можливо ці акції будуть більш істотні, ніж зараз - ми розуміємо, що результати референдуму, швидше за все, не дозволять зробити російську мову державною в Латвії", - зазначив він.

Перлин підкреслив, що референдум про надання російській мові статусу другої державної має стати прикладом для України.

"В Україні ситуація дуже схожа з мовною проблемою. Половина громадян України рідною вважають російську мову. Хоча вони й не урізані в правах, проте, чомусь не реалізуються програми з підтримки російськомовного населення. У Донецьку, наприклад, лише одна школа з навчанням російською мовою, наскільки я знаю, хоч українська мова в усіх школах викладається. Я сам навчався в Донецьку, а потім Києві ... Так ось в Донецьку я освоїв українську мову і російську мову цілком нормально", - наголосив активіст.

"При цьому засоби масової інформації стверджують, що підтримка російської мови завдає шкоди українському суспільству. Я не згоден з цим", - додав Перлин.

За його словами, права російськомовного населення Латвії ущемлені.

"Якщо людина говорить російською мовою, то вона за латвійським законодавством не має стільки ж прав, як людина, яка говорить латвійською мовою. Це ненормально в демократичному європейському суспільстві. Завдання латвійців - показати абсурдність ситуації, яка існує", - заявив Перлин.

Під час проведення акції один з її організаторів роздавав перехожим газету "Слов'янські новини".

"Тут вся правда написана. Цікаво почитати і можна загорнути рибу з будь-якого океану", - вигукував при цьому він.

"Це я так, для виду взяв. Мій син працює в російському МВС. Він третя людина там, все знає і розповідав, що говорить Путін про Україну: "С..ать я хотів на Україну". Тільки ж синові не можна про це відкрито говорити", - обурився пенсіонер Микола Георгійович.

Зараз ви читаєте новину «Біля посольства Латвії підтримували надання російській мові статусу другої державної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути