Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2018 20:00

Восени Рада може стати імпотентною

Восени Рада може стати імпотентною
З наближенням виборів президента Верховна Рада може перетворитися на майданчик для популізму. Фото: Микола Білокопитов, rada.gov.ua

Через загострення між БПП і "Народним фронтом" та наближенням виборів президента Верховна Рада восени може перетворитися на "імпотентну". Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Таран.

"За 5 місяців сесії парламент ухвалив 150 різнопланових рішень. Найбільше вони стосувалися створення або перезапуску державних інституцій та пожвавлення економіки.

Депутати обрали голову Нацбанку, членів Рахункової палати, омбудсмена, аудитора НАБУ, утворили Антикорупційний суд. Підтримали 9 із 35 економічних законопроектів уряду. Зокрема, про валюту, стимулювання іноземних інвестицій, захист прав бізнесу та інтелектуальної власності.

Однак лишилися старі борги - оновити склад ЦВК і ухвалити Виборчий кодекс. Вони переходять на наступну сесію.

Депутати займатимуться не законами, а оголошенням політичних заяв

Всередині коаліції між БПП і "Народним фронтом" відбувається загострення та посилення протистоянь. Це ставить під загрозу ефективну роботу Верховної Ради. Негативно вплине і наближення президентської кампанії. Верховна рада - ідеальний майданчик для публічної боротьби, депутати займатимуться не законами, а оголошенням політичних заяв, критики, взаємних обвинувачень і популізмом.

Із жовтня президент втратить можливість розпустити парламент, у 2-й половині місяця може відбутися розпад коаліції, а всі депутати перейдуть в опозицію "один до одного." Тоді парламент стане законодавчо "імпотентним" і не зможе ухвалити жодного стратегічного рішення.

Перед виборами нардепи можуть проголосувати за зняття недоторканності, бо це буде вигідно усім політичним силам. Швидше за все, проголосують за редакцію Порошенка - зробити доторканим наступний парламент. Натомість за Виборчий кодекс голосів немає. Ті, хто обирався в округах, категорично відмовляються за нього голосувати. Через взаємну недовіру і погіршення відносин всередині коаліції наступні вибори може організувати старий склад ЦВК на чолі з Охендовським", - каже Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівники двох фракцій пропустили 90% голосувань Ради

13 липня Верховна Рада завершила 8 сесію. Наступного разу депутати зберуться у сесійній залі 4 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Восени Рада може стати імпотентною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути