вівторок, 04 серпня 2020 08:42

Питання про особливий статус Донбасу можна винести на референдум - Стефанчук

Питання про особливий статус Донбасу можна винести на референдум - Стефанчук
Руслан Стефанчук не виключає винесеня питання про "особливий статус" донбасу на референдум. Фото: file.liga.net

Доля надання окупованому Донбасу "особливого статусу" може бути вирішена на всеукраїнському референдумі.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради правознавець Руслан Стефанчук в інтерв'ю журналу "Фокус".

Зокрема, йому задали питання, чи можна вирішити питання особливого статусу для ОРДЛО на референдумі, та за яких умов доля Донбасу чи Криму може вирішуватися на референдумі.

"На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке забажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А ще - питань податків, амністії та органів правопорядку, суду. Тобто мова про відділення територій йти не може. Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання повинна бути чіткою, а відповідь - або "так", або "ні", без варіантів", - відповів Стефанчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головне, щоб люди розуміли: на окупованих територіях їх не чекає нічого доброго"

Щодо відсутності єдності в парламенті з ключових для українців питань, Стефанчук зазначив, що "якщо питання, які цікавлять народ, вимагають внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться".

Також відповідаючи на питання, чи може бути рішення народу за результатами референдуму консультативним, або воно обов'язкове для виконання, перший віце-спікер зазначив, що референдуми є занадто дорогими.

"Ми відмовилися від поняття "консультативні референдуми". Будь-який референдум - дорога річ, вартість одного - приблизно 2 млрд грн. Щоб проводити консультації з народом, досить соціологічних опитувань. Ми ж створили формулу, по якій рішення народу обов'язково для виконання органами державної влади", - пояснив правознавець.

Процес врегулювання ситуації на Донбасі вимагає участі Сполучених Штатів Америки. Відновити мир на Донбасі буде складно без участі Вашингтона, заявив перший президент Леонід Кравчук, який нещодавно очолив українську делегацію в Тристоронній контактній групі.

Зараз ви читаєте новину «Питання про особливий статус Донбасу можна винести на референдум - Стефанчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути