четвер, 27 червня 2019 13:12

Разом з Україною залу засідань ПАРЄ залишили ще 6 країн

Разом з Україною залу засідань ПАРЄ залишили ще 6 країн
Разом з українськими депутатами із зали засідань пішли ще 6 країн Фото: Reuters

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України залишили залу засідань у Парламентській асамблеї Ради Європи після того, як з російської делегації зняли всі санкції в ПАРЄ.

"Ми повертаємося додому, щоб консультуватися з нашими парламентами і урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях", – ідеться в спільній заяві цієї групи депутатів ПАРЄ, повідомляє Радіо Свобода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко в ПАРЄ зробив те, що мав би зробити Зеленський - експерт

"Відновлення прав російської делегації без виконання Росією будь-яких численних вимог Асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її Статуту. Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, отруєння осіб, недотримання прав своїх громадян і прагнення дестабілізувати демократію в Європі, замість того, щоб сприяти її розвитку", – вказують члени ПАРЄ з 7-ми країн.

"Майбутнє Ради Європи під загрозою в цілому, тому що вона втрачає довіру людей, на захист яких вона має стояти", – додають учасники демаршу.

26 червня ПАРЄ погодилися повернути делегацію Росії без жодних санкцій. Депутати Асамблеї відхилили всі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Великої Британії, Латвії та інших держав.

На нічному засіданні ухвалили резолюцію, яка дозволяє російській делегації повернутися до роботи вперше з 2015-го. Документ підтримали 118 депутатів, 62 проголосували проти, 10 – утрималися.

Резолюція виключає можливість позбавляти будь-яку делегацію права голосу, навіть якщо повноваження членів делегації оскаржуються або переглядаються. Вони також не можуть бути позбавлені права на виступ і права на представництво в Асамблеї та її структурах.

Після цього 25 червня російська делегація подала заявку на підтвердження своїх повноважень.

Проти повернення Росії в ПАРЄ різко виступає Україна. У МЗС України вважають схвалену ПАРЄ резолюцію неприпустимою поступкою Москві. Українська делегація вирішила припинити участь у роботі нинішньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і закликає Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в ПАРЄ.​

Зараз ви читаєте новину «Разом з Україною залу засідань ПАРЄ залишили ще 6 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути