четвер, 11 серпня 2011 16:20

Влада може заборонити всі мітинги та демонстрації - Кириленко

Влада може заборонити всі мітинги та демонстрації - Кириленко

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявив, що у разі ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко після судового розгляду її справи опозиції не варто брати участь у виборах 2012 року. ЗА його словами, тоді вони будуть визнані недемократичними.

- Янукович тільки цього і чекає, щоб ми відмовилися від політичної боротьби, яка зараз є, в тому числі і в консолідованій участі у виборах, - говорить лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко. - Якщо кожен сам за себе, то влада це використає. Але це не означає, що ми повинні позбавити наших виборців обрати собі іншу владу. Не всі із них зараз стоять під стінами Печерського суду і беруть активну участь у акціях протесту. Але їх не підтримка влади стає з кожним днем все більше відчутною. Про це свідчать соціологічні дослідження. Ті люди, які зараз не готові виходити на демонстрації, все одно потребують свого волевиявлення через спосіб демократичних виборів. Якщо вони прийдуть на дільниці і побачать, що у виборчих бюлетенях немає ані кандидатів від опозиції, ані опозиційних списків, вони покрутять пальцями біля скроні.

Чому ви почали ходити на засідання у справі Тимошенко після того, як її посадили?

- Я регулярно з нею спілкувався. Всі питання щодо політичної підтримки вирішували в робочому порядку. Я солідиризувався із Тимошенко з моменту початку політичних переслідувань. Ми говорили про способи консолідації опозиції. Це погоджена участь в парламентських виборах 2012 року, як в мажоритарній частині, так і щодо списків. До виборів це все вилилося у створення Комітету опору диктатурі. Зараз під судом є наші люди. Їх кількість буде збільшуватися. Це вже зараз відбувається. Один із наметів – це моя приймальня. Я туди час від часу навідуюся.

Що вам кажуть люди?

- В основному, це прихильники Тимошенко та захисту демократії в Україні. Тому претензій немає. Є обурення щодо встановлення авторитарного режиму.

Багато хто очікував, що під Печерським судом виникне Майдан.

- Майдани не робляться щоразу однаково. Я – організатор та учасник двох з них: 1990 та 2004 років. Вони відбувалися за різних обставинах. Безумовно, мирний протест буде наростати. Якщо не зараз, то пізніше – в жовтні. У нас немає виходу окрім того, щоб активізуватися. А у влади - окрім реагувати на вимоги опозиції, звільнити політв'язнів, припинити політичні репресії. Або їй доведеться захищатися. Який спосіб вона для цього обере - традиційно для себе репресивний чи якийсь інший - питання до неї. Ми повинні бути готовими до всього.

П'ять тисяч "беркутівців" під Печерським судом - це захист влади?

- Так було у всі часи. І в перші дні студентської акції в 90-му році, і під час "помаранчевої революції". Кількість спецназу і спецтехніки просто вражала. Особливо у 2004 році. Але це все працює тільки до того моменту, поки тверезі люди серед силовиків, а їх там багато, не побачать, що придушення демонстрації може перетворитися на війну із власним народом. Так воювати дуже мало хто хоче. Зараз у світі йде переможна хода "арабської весни". Там, де є особливо твердолобі правителі, відбувається громадянська війна.

У нас який правитель?

- Який обраний за однієї підтримки, а зараз має зовсім іншу. В тому числі на Сході України.

Чому Янукович не реагує на події навколо справи Тимошенко?

- Бо йому немає що нового сказати. А старого всі уже наслухалися. Навіть його прихильники вже розуміють, що його аргументи не витримують жодної критики. Весь світ повстав проти такого способу політичної діяльності. Вашингтон, Євросоюз на рівні всіх інституцій висловлюють протест. Дружній до Януковича Кремль також це зробив. Тому владі треба робити об'єктивні висновки. Якщо у них є намір довести Україну до міжнародної ізоляції, реакція українського народу буде ще більш жорсткішою.

Навіщо Януковичу арешт Тимошенко?

- Це зведення особистих політичних рахунків. У них там сидять свої аналітики, які, очевидно, про щось думають. Але я з кожним днем все менше розумію, про що. Важко сказати, які вигоди від цього отримає країна, яку вони зараз офіційно очолюють. Якщо вони думають про Україну, то ведуть її у політичну, а як наслідок, і в економічну та соціальну прірву. Якщо про самозбереження при владі, то обрали не довгостроковий спосіб.

На які кроки ще здатна піти влада?

- На будь-які. Може ще когось заарештувати, заборонити наперед на рік всі мітинги та демонстрації.

Зараз ви читаєте новину «Влада може заборонити всі мітинги та демонстрації - Кириленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути