Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2012 16:25

"Візантійський католицький патріархат" назвав Кирила єретиком

"Візантійський католицький патріархат" назвав Кирила єретиком
Фото: РИА Новости

"Візантійський католицький патріархат" (УПГКЦ - Українська правовірна греко-католицька церква) піддав анафемі предстоятеля Російської православної церкви патріарха Московського і всієї Русі Кирила за "єресь".

У поширеному напередодні документі УПГКЦ стверджує, що від предстоятеля Російської православної церкви "відійшла Божа благодать", і таким чином, "він сам на себе стягнув" прокляття.

Ця кара настигла главу РПЦ за те, що він взяв участь у черговому з'їзді світових і традиційних релігій, що пройшов недавно в столиці Казахстану Астані, де за одним столом зібралися православні, католики, мусульмани, буддисти, індуїсти.

А це, на думку представників УПГКЦ, означає, що він визнав, ніби язичники, які шанують демонів, йдуть тим же самим шляхом порятунку, що і християни - тобто став єретиком.

"Жестом в Астані екс-патріарх Кирило виказав єресь, що язичники, які шанують демонів, є на тій самій дорозі спасіння, як і християни, які визнають Христову спокутну смерть на хресті за наші гріхи. Це єресь максима, а крім того, велика спокуса не тільки для православних віруючих Росії, але і для всіх Православних церков і всіх християн", - йдеться в документі.

Документ про проголошення анафеми опублікований на сайтах "Візантійського католицького патріархату" і УПГКЦ.

Українська правовірна греко-католицька церква (УПГКЦ) - незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні. УПГКЦ виділилась із Української Греко-Католицької Церкви у 2008-2009 роках. Державний комітет України у справах національностей і релігій відмовляє у реєстрації назви "Українська Правовірна Греко-Католицька Церква", обґрунтовуючи це "повагою до традицій та внутрішніх настанов релігійних організацій" з посиланням на Кодекс Канонів Східних Церков (ККСЦ), у якому назву "Католицька" можна використовувати лише за погодженням з офіційною церковною владою. У церковних колах УГКЦ ця нова релігійна організація відома як "підгорецькі отці" або "група Догнала", "догналівці" (за ім'ям засновника - Антонін Ілля Догнал).

Зараз ви читаєте новину «"Візантійський католицький патріархат" назвав Кирила єретиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути