вівторок, 30 травня 2006 14:19

Вітренко закликала терміново ініціювати імпічмент Ющенку

 

Лідерка блоку партій "Народна опозиція" Наталія Вітренко вимагає терміново скликати сесію Верховної Ради у зв"язку з присутністю військ НАТО в Україні, а також почати процедуру імпічменту Президента України за державну зраду.

– 27 травня на територію України вторглися іноземні війська з оснащенням для створення бази НАТО без дозволу Верховної Ради, - заявила Вітренко.

Вона вважає, що Генеральна прокуратура повинна порушити кримінальну справу і притягти до відповідальності прем"єр-міністра України Юрія Еханурова, керівника Держкордонслужби Миколу Литвина, голову СБУ Ігоря Дріжчаного за державну зраду. На її думку, вищі посадовці країни незаконно санкціонували присутність американського корабля НАТО в порту Феодосії.

Крім того, Вітренко запропонувала створити спеціальну парламентську комісію для розслідування цього факту.

– Все, що знаходилося на кораблі, а це зброя і будівельна техніка, свідчить про те, що цей корабель прибув не для участі в ученнях, а для створення бази НАТО на території старого Криму, - пояснила вона.

За словами Вітренко, такі дії з боку влади можуть спровокувати громадянську війну в Криму за сценарієм Югославії.

– Спочатку Крим буде перетворений на кримсько-татарську автономію, а надалі - в незалежну кримсько-татарську державу. Для НАТО важливо, щоб на Крим перестала претендувати Росія, навіть в збиток інтересам України, - вважає вона.

Вітренко також повідомила, що сьогодні в Донецьку депутати рад всіх рівнів, вибраних за виборчим списком блоку "Народна опозиція", передадуть Президентові Віктору Ющенку заяву з вимогою подати у відставку.

Нагадаємо, що днями до Феодосії прибуло транспортне судно США "Едвантедж", з якого була розвантажена інженерна техніка і будівельні матеріали, призначені для вдосконалення учбово-тренувальної бази Старокримського полігону Військово-морських сил України.

В той же час місцеві жителі влаштували біля воріт порту стихійний мітинг. Вони виражали обурення з приводу того, що їм нічого не відомо про мету візиту американців, а також що іноземні війська присутні без дозволу Верховної Ради.

У Міністерстві оборони пояснили, що судно "Едвантедж" - це передовий загін, який готує планові учення "Сі бриз-2006". За їх словами, цей захід був спланований ще в минулому році і про нього повинні були знати місцеві влада та керівництво порту.

В цілому до участі в ученнях запрошено 40 країн. А те, що дозволу на присутність американців від парламенту немає, в Міноборони вважають проблемою тимчасової. Поки представники НАТО будуватимуть казарми, згоду українські військові сподіваються отримати.

У Міноборони, а також в Міністерстві закордонних справ України вважають політиканством і спробою зірвати курортний сезон в Криму ситуацію навколо судна США у Феодосії.

– Будь-які спроби зараз дати політичне забарвлення цим процесам - це є політиканством, це не політика, - сказав, зокрема, міністр оборони Анатолій Гриценко.

Як відомо, на території Криму тимчасово розташовуються військові формування Росії, проте проти їх присутності виступає лише українське "Студентське братерство.

За матеріалами: Кореспондент.net, УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Вітренко закликала терміново ініціювати імпічмент Ющенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути