середа, 14 серпня 2013 19:39

Віталій Кличко ускладнив собі завдання — політолог

Віталій Кличко ускладнив собі завдання — політолог
Віталій Кличко Фото: klichko.org

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що лідер УДАРу Віталій Кличко ускладнив собі завдання, заявивши про свої президентські амбіції за 2 роки до виборів. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Заява Віталія Кличка про те, що він буде балотуватися на виборах президента у 2015 році може стати фальстартом великого спортсмена, але недосвідченого політика, - зазначає фахівець. - Бо в історії новітньої України опозиційні політики висувалися на цю посаду безпосередньо перед стартом виборчої кампанії. Так зробив свого часу Леонід Кучма, якого ледве не умовляв стати кандидатом Український союз промисловців та підприємців. Досить пригадати і Віктора Ющенка, якого просили кілька політичних партій. Висуватися раніше — значить потрапити під приціл влади. Це небезпечно і для стосунків з партнерами по опозиції, оскільки звужує поле для перемовин щодо спільної кандидатури".

Тепер слід очікувати посилення конкуренції в лавах опозиції, припускає політолог.

"Лідер УДАРу поставив інших можливих кандидатів від опозиції у складне становище, - каже він. - Та й собі ускладнив завдання. Раніше кандидати зберігали інтригу до останнього моменту і не позиціонували себе як противники діючої влади. Ющенко взагалі називав Кучму своїм політичним батьком, а свій блок "Наша Україна" вважав запасною лавою провладної команди. Тому коли він висунувся, його підтримали деякі члени президентської команди".

На думку Бондаренка, від Кличка може відійти частина спонсорів, яким з Банкової накажуть його більше не фінансувати, оскільки він посягнув на перемогу над Януковичем.

"Але водночас у Віталія Кличка може з'явитися більше симпатиків, адже він зробив мужній крок і кинув виклик владі. Йому довгий час не давали перемогти на виборах у Києві. Тоді він створив партію і пішов до парламенту. Цей похід до вищого законодавчого органу став дуже вдалим. Тепер його бажання замахнутися на найвищу посаду в державі викликає повагу і вселяє надію виборцям, що він в ранзі президента буде чесним політиком. Адже свої бої на рингу він проводив за допомогою fair play — чесної гри", - зауважує експерт.

Заява лідера УДАРу про президентські амбіції не означає, що він відмовляється балотуватися на посаду мера Києва, вважає політолог.

"Його столичний рейтинг залишається найбільшим. До того, ж вибори в Києві — це можливість поборотися за нових спонсорів. Посада столичного градоначальника може додати йому політичної ваги. Як кажуть французи, хто править Парижем, той править Францією. З посади столичного мера легше взяти крісло президента", - резюмує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко ускладнив собі завдання — політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути