середа, 10 жовтня 2012 16:57

Віктор Ющенко: "Наша Україна" відроджується. Ми претендуємо на парламентську партію"
9

Фото: ФОТО: Ірина ЗДЖАНСЬКА

- Які люди! - вигукує білявка років 20 на зупинці на пл. Галицькій у Львові. Повз неї в понеділок проходить третій президент Віктор Ющенко. Він прилетів до міста в рамках передвиборної кампанії.

- Видно, що близький народу, як отак може собі пройтися вулицями, - каже 31-річний Ігор Нечипорук. Фотографує Ющенка на чорну "нокію".

Віктор Андрійович іде на зустріч із журналістами у конференц-зал телекомпанії "НТА".

- У політичній лізі сьогодні є дві акули, без української ідеології. Різниця полягає в тому, що одна політична сила - Партія регіонів - знецінює все українське. Друга - "Батьківщина" - маніпулює українським суспільством, - говорить 58-річний Віктор Ющенко. - Зараз я не бачу ніякої перспективи щодо формування порядку для української нації, для України зі сторони як чинної партії влади, так і так званої Об'єднаної опозиції. Тому нам треба говорити про те, як сформувати правий блок, сім'ю патріотичних сил у парламенті та поза ним для того, щоб приступити до формування національної платформи й плану для України. У майбутньому парламенті нам слід консолідуватися так, щоб можна було для початку блокувати неконструктивні рішення, а далі вже проводити свій ініціативний пакет. Дві основні партії не пропонують жодного плану для країни, при цьому так звана Об'єднана опозиція є найуспішнішим проектом Кремля.

- Чому "Наша Україна" не стала частиною Об'єднаної опозиції? - цікавляться у Ющенка.

- Хто така Об'єднана опозиція і що вона об'єднала - "Батьківщину" і "Фронт"? Гриценка або Кириленка, кожен з яких має рейтинг "нуль", і яких я на своїх руках заніс у політику і дав кожному велику посаду? Політична сила, що підписує геноцидну злочинну московську газову угоду, силами якої прийняли закон про російську мову, хіба може називатися опозицією?

Віктор Ющенко годину відповідає на запитання. Потім із своєю командою іде площею. Біля пам'ятника Данилові Галицькому праворуч встановлений намет Партії регіонів, ліворуч - "Нашої України". Віктор Андрійович спершу підходить до опонентів.

- Удачі! - каже трьом молодим чоловікам у синіх куртках. Ті усміхаються.

Йде до помаранчевого намету, там - стоси газет і агітпродукції.

- Ми віримо, ви переможете! - каже агітаторка. Поправляє на столі стос календарів із зображенням лідера партії.

Неподалік радіостанції "Незалежність" Віктор Ющенко переходить дорогу. Усі машини зупиняються. Водії сигналять, хтось усміхається.

- Віктор Андрійович із самого ранку на ногах. Сьогодні ми пів-Львова пройшли пішки, - каже керівник інформаційної служби партії Юлія Торговець. - Вже небагато часу залишилось до виборів, зараз активно спілкуємося з людьми. Віктор Андрійович після приземлення літака одразу був на обласному телебаченні. Сьогодні заплановано ще два прямі ефіри на радіо. Ввечері їдемо у Стрий безпосередньо до виборців.

У кімнаті для відпочинку на радіо "Незалежність" Віктор Ющенко за 15 хв до ефіру п'є чорний чай "Ліптон" у пакетику.

- "Наша Україна" відроджується. Ми претендуємо на парламентську партію, - поправляє червону краватку. - Зараз перед українцями стоїть своєрідне домашнє завдання: або ми породимо національний патріотичний правий проект, або будемо забавлятися в різного роду кремлівські варіанти, які підписуватимуть московську угоду, харківську угоду, які голосуватимуть за чужі мови.

Близько 16.00 Віктор Андрійович їде на обід у ресторан "Чорний Кіт". Інтер'єр закладу виконаний у стилі англійського пабу. У малій залі сидять семеро відвідувачів. Ющенкові накривають стіл у сусідній великій залі.

- Власник ресторану Андрій Іонов - мій хороший друг, - розповідає Віктор Андрійович. - При можливості завжди сюди заїжджаю на обід. Тут мене частують провареним салом, потовченим зі спеціями. Дуже подобається. Я м'яса майже не їм, воно на літо для організму заважке. Але деколи бувають такі дні, як сьогодні, що йду у "гастрономічну відключку" - дозволяю собі поїсти трохи більше. А останні два місяці ми з дітками кожної суботи їдемо на ринок по кавуни, дині. Навчив їх їсти миколаївські помідори, заправлені домашньою олією, часником, спеціями.

Віктор Ющенко сідає за кермо у сірий бус "фольксваґен".

- Так, - розглядає механічну коробку передач. - Трохи звик я до автоматики, але нічого. Дуже люблю водити.

О 17.05 вирушаємо у Стрий. Їдемо по трасі 80 км/год. Майже на півдорозі зупиняє працівник ДАІ. Бачить Віктора Ющенка за кермом і показує їхати далі.

- Незрозуміло, чого зупиняв. Нічого ж не порушував, - усміхається Віктор Андрійович. - Останнього разу патруль зупинив, коли я працював у Нацбанку. Жив я тоді ще на Троєщині. Їхав уранці о пів на восьму на роботу без водія. Працівник ДАІ попросив показати документи. Я показав. Міліціонер - молодий чоловік у формі - вивчив документ. Сідає поруч на переднє крісло й говорить: "Значить, Ющенко. Не вірю. Який сьогодні курс гривні? Не знаєте, а Ющенко знав би".

О 18.00 у Стрию перед входом до Народного дому Ющенка зустрічають із хлібом і сіллю зо два десятки дівчат і хлопців у вишиванках та натовп городян. Віктор Андрійович заходить у вщерть заповнений зал. Усі понад 700 людей скандують:

- Ющенко!

Третій президент України піднімається на сцену, сідає за низьким столом. Виступає 2 год.

- Хочу, щоб ви задумалися сьогодні не за кого голосуватимете, а за що, - каже. - Нам потрібно голосувати за ідею, за курс країни, а не за пенсії та зарплати. У диктаторських режимах люди, як правило, бідують, лише система демократії може забезпечити якісне життя людини.

Зал зривається оплесками.

- Мені дуже подобається фраза "Україна починається з тебе", - говорить стриянка 62-річна Дарія Оробко. Сидить у передньому ряду з помаранчевим прапорцем. - Доля нашої країни залежить від кожного з нас. Неправильно її перекладати на одного лідера і вимагати від нього відповідати за все. Особисто для мене дуже важливою є національна ідея, і Ющенко намагався її відроджувати. Він перший із президентів, хто підняв тему ОУН-УПА. Ми повинні мати національних героїв. Тому я його підтримую.

Майже двогодинний виступ екс-президента закінчується запитаннями від виборців. Люди передають записки прямо на сцену.

- Читатиму ті, які гарним почерком написані, - сміється Віктор Андрійович. Бере перший аркуш. - Чому не вдалося втілити в життя гасло "Бандитам - тюрми"? Шановні, скажіть: у якій цивілізованій країні президент садить у тюрми? Відповідь: у жодній! Судити повинні спеціальні національні інститути, а не президент. Коли я призначав Луценка, Турчинова, Тимошенко на посади, думав, що приймав правильне рішення. Вони себе на той час позиціонували поборниками справедливості, людьми, які хочуть покінчити з корупцією. Тепер у мене такого переконання немає. Легко президентові показати, кого треба посадить, але важко на комусь одному зупинитися. Тому він повинен бути гарантом Конституції. Мене звинувачують, що я чогось не зробив для Тимошенко, чи хтось від мене пішов. От скажіть тільки одне: чому за правління Кучми Тимошенко сиділа, за Януковича - сидить, а коли я був при владі Юлія Тимошенко двічі була прем'єр-міністром? Чого я їй не зробив?

Присутні аплодують.

20.30. Зустріч закінчено. Люди не розходяться, співають гімн "Ще не вмерла України". Віктор Ющенко залишає зал і вирушає далі - в Івано-Франківськ.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко: "Наша Україна" відроджується. Ми претендуємо на парламентську партію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути