Ексклюзиви
пʼятниця, 17 липня 2009 14:05

Війна між Україною і Росією стала б катастрофою для всього континенту– Гриценко

Війна між Україною і Росією стала б катастрофою для всього континенту– Гриценко

"Війна між Україною і Росією – найбільшими державами Європи – стала б катастрофою для всього континенту", – вважає голова Всеукраїнської громадської організації "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко.

Про це він повідомив в інтерв"ю журналу "Weekly.ua", – інформує прес-служба депутата.

"Керівники двох держав, які допустять воєнний конфлікт, будуть прокляті нащадками", – переконаний парламентарій. І хоча, за його словами, далеко не безхмарними були взаємини України з Росією, тим не менше протягом 18 років вдавалося мирно вирішувати всі проблеми. "Так має бути і надалі", – упевнений політик.

У той же час народний депутат зазначив, що нинішній період спокійного, мирного розвитку необхідно використовувати максимально, щоб технічно переоснастити армію і бути готовими протистояти військовим загрозам.

Також Гриценко розповів про те, що, незважаючи на можливе хворобливе сприйняття сусідніми державами, Україна повинна проводити військові навчання з максимальною реалістичністю сценаріїв.

"Ми викорінили багаторічну практику "гри в бірюлькі" на навчаннях: якщо до 2005 року Генштаб проводив лінію державного кордону посередині території України і відпрацьовував умовні завдання з віртуальним супротивником і віртуальними власними військами, то я вимагав максимальної реалістичності сценаріїв навчань – умовно "Тузла", "Придністров"я"... На заперечення військових – мовляв, такі навчання можуть болісно сприйматися сусідніми державами – відповів: сусідам якось пояснимо, це завдання політиків, а ваше завдання – готувати армію до оборони країни", – зазначив екс-міністр оборони.

Разом з новими сценаріями військових навчань у 2005 році під керівництвом міністра оборони Гриценка Генштаб разом з Головним управлінням розвідки розробили Стратегічний задум на застосування Збройних сил, в якому викладені військові загрози, сценарії їх локалізації, зазначені сили і засоби, необхідні для оборони країни.

"Цей закритий документ введений в дію указом Президента на період до 2011 року. На його основі конкретні бойові завдання були доведені до кожного полку і бригади за підписом міністра оборони і начальника Генштабу, і це було зроблено вперше в історії України", – наголосив народний депутат.

Ще одним досягнення команди Гриценка у Міністерстві оборони стала реалізація програми військових реформ.

"4 лютого 2000 року, будучи президентом Центру Разумкова, я публічно представив нашу аналітичну доповідь "Військова реформа в Україні: старт чи черговий Фальстарт?". У ній були викладені стратегічні підходи та принципи реформування Збройних сил. Багато років ця доповідь припадала пилом на полицях політиків і чиновників. Дивний збіг, але рівно п"ять років тому, 4 лютого 2005 року, я був призначений міністром оборони, і цей документ став основою для роботи нашої команди з розвитку Збройних сил", – розповів політик.

ЗІК
Зараз ви читаєте новину «Війна між Україною і Росією стала б катастрофою для всього континенту– Гриценко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути