неділя, 27 вересня 2009 11:13

Відносини України і Росії досягли дна і далі рухатися вже неможливо – Кучма

Відносини України і Росії досягли дна і далі рухатися вже неможливо – Кучма
Екс-президент Леонід Кучма переконаний у необхідності серйозних зусиль, для того, щоб відновити до стратегічного рівня україно-російські відносини.

Про це він заявив у суботу, виступаючи на 6-му саміті Ялтинської європейської стратегії.

"Дійсно відносини України і Росії досягли того дна і далі рухатися вже неможливо. Мають бути титанічні зусилля, щоб те, що було завжди між Україною і Росією, одержало продовження", - заявив екс-президент.

За його словами, економіка України впала на 20%, і вдалося утримати такий рівень падіння лише тому, що "був гарний запас міцності і завдяки тісному співробітництву з Росією".

Кучма також переконаний у політизації проблеми Чорноморського флоту. При цьому він висловився за те, щоб питання Чорноморського флоту РФ вирішувалося "на ринковій основі".

"Ви нам платите по-американськи, як ми платимо, припустимо, за газ. ... Флот треба виводити тільки через 8 років, за цей час може світ так змінитися, може дійсно буде, як говорить Арсеній (Яценюк), єдина Європа", - сказав Кучма.

За словами Кучми, "Росії було б краще, якби вся Україна була або помаранчева, або вся біло-блакитна. Росіянам було б легше, вони не знають з ким вести переговори. З одним домовляєшся, інший скасовує".

При цьому екс-президент вважає, що і Росія має визнавати право Києва, дивитися на деякі проблеми самостійно, по-українському.

"Ми не критикуємо Росію за її історично-філософські погляди, ми її сьогодні не критикуємо...Дайте і нам можливість на деякі наші болючі точки подивитися по-українському, а потім сісти історикам і спробувати знайти істину", - сказав Кучма.

"Але я категорично проти, коли йде спроба реабілітації тих, хто був на боці фашистської Німеччини", - підкреслив колишній президент України.

"Ми потрібні один одному. Якщо в когось є думка, що ми можемо без Росії прожити, та це найглибша омана. І з історичної точки зору, і через величезну економіку Росії, енергозалежність від неї", - зазначив Кучма.

Він також закликав українських політиків "викинути зі своїх політичних програм те, що роз"єднує українців: наприклад, російську мову".

"Сьогодні це неможливо, тому що треба 301 парламентарій, але щораз будоражимо суспільство (цим питанням). Але російська мова не повинна бути іноземною, і те, що робиться останнім часом, це треба в корені припинити", - резюмував Кучма, передає Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Відносини України і Росії досягли дна і далі рухатися вже неможливо – Кучма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути