середа, 23 травня 2012 13:47

Виборці очікують конкретних справ і уваги до своїх проблем – опитування ЗМІ

Для більшості громадян найголовнішим критерієм кандидата у народні депутати є конкретні справи в окрузі.

Такий висновок випливає з опитування, проведеного програмою "Глас народу" (телеканал "Ера") 23 травня 2012 року в місті Києві. На запитання "Чого Ви очікуєте від майбутніх парламентських виборів, які пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою?" журналісти програми здебільшого чули одну і ту саму відповідь: конкретних справ від кандидатів, а потім і народних депутатів від того чи іншого округу.

Громадяни відзначили, що для них важливим є вибір серед тих кандидатів, яких вони особисто знають за їхніми справами. Виборці також віддають перевагу тим політикам, які не лише виступають з політичної трибуни, а працюють безпосередньо з людьми.

На думку експертів таке налаштування суспільства на деполітизовані конкретні справи політиків є наслідком відірваності нинішніх народних депутатів від виборців. Соціолог Іван Колодій стверджує, що в більшості регіонів України, і в тому числі у Києві, громадяни зважатимуть не лише і не стільки на політичну приналежність кандидата, а на його спроможність вирішити ключові проблеми мешканців округу. Важливу роль також відіграватиме безпосереднє, а не через ЗМІ та рекламу, спілкування кандидата з виборцями. Хоча б часткове повернення мажоритарної системи, на його думку, буде сприяти таким установкам і настроям.

"Починаючи з другої половини каденції Ющенка в Україні відбувалося падіння довіри до політичної системи. Кількість громадян країни, які довіряють власному парламенту, впала з 27% у 2005 році до 6% наприкінці 2006 року та до 3% у 2009 році. Подібною є ситуація з довірою до політичних діячів. Сьогодні показники довіри громадськості до парламенту та політиків в Україні є одними з найнижчих в Європі і їх легко співставити з аналогічними показниками довіри у кризових грецькому та португальському суспільствах", - говорить експерт.

"Мажоритарна система виборів народних депутатів здатна у великій мірі подолати цю тенденцію в силу того, що природа оцінки виборцями "депутатів мажоритарників" відрізняється від того як вони оцінюють діяльність політичних партій. Кандидати в депутати по мажоритарних округах в першу чергу оцінюються громадянами на підставі тих конкретних справ, в яких виборці можуть наочно пересвідчитися. Так відбувається внаслідок того, що масштаб справ, які очікують виборці від "кандидатів-мажоритарників", є локальним. Водночас від політичних партій виборці очікують масштабних загальнонаціональних рішень та дій, про результати яких можна дізнатися тільки через ЗМІ. В тій ситуації, що склалася, незалежні від політичних партій народні депутати мають змогу зробити для розвитку місцевих громад та демократизації політичного життя країни дуже багато. Оскільки довіра виборців до них з'являється лише на підставі конкретних справ, такий тип довіри здатен долати партійні бар'єри і може залучати виборців, які зневірилися у всіх політичних партіях. У наявних місцевих політичних діячів є всі шанси реалізувати цю можливість".

Слід зазначити, що подібні настрої з'явилися не щойно перед виборами, а мають усталений характер вже тривалий час. У квітні цього року громадсько-політичний інтернет-ресурс LB.ua зафіксував подібні настрої серед своїх користувачів.

За результатами голосування більшість читачів сайту позитивно ставляться до повернення виборів депутатів за мажоритарними округами. На запитання "Що принесе виборцям повернення мажоритарної системи виборів?" 27% відповіли "Можливість обрати політика, який працюватиме на виборця, а не на себе". 24% вважали, що мажоритарна система допоможе пройти до парламенту політикам із різних таборів. На третьому місці – варіант "Все залежатиме від самих виборців" (21%), а рівно п'ята частина опитаних були переконані, що із поверненням "мажоритарки" жодних суттєвих змін не відбудеться. Лише 5% пов'язували з роботою депутатів у конкретних округах можливість отримати від політиків матеріальну допомогу.

Нагадаємо, що вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня цього року за змішаною системою: 225 депутатів обиратимуть за партійними списками, 225 – за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах.

Зараз ви читаєте новину «Виборці очікують конкретних справ і уваги до своїх проблем – опитування ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути