Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2024 22:52

Верховний суд США визнав імунітет Трампа за офіційні дії на посту президента

Верховний суд США визнав імунітет Трампа за офіційні дії на посту президента
Верховний суд США став на бік Дональда Трампа. Фото: ВВС

Верховний суд Сполучених Штатів постановив, що 45-й президент Дональд Трамп не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за офіційні дії, вчинені у статусі президента.

Проте, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за приватні дії, повідомило агенство Reuters.

Рішення про імунітет стало першим в історії США з моменту заснування країни і вперше визнає будь-яку форму президентського імунітету від кримінального переслідування.

Верховний суд проаналізував чотири категорії поведінки Трампа з обвинувального висновку: його бесіди з посадовцями Міністерства юстиції після виборів 2020 року, його можливий тиск на тодішнього віцепрезидента Майка Пенса (щоб той заблокував визнання перемоги Байдена на виборах), його ймовірну роль у підробленні результатів голосування виборщиків у штатах та його поведінку, пов'язану з нападом на Капітолій 6 січня 2021 року.

Суд постановив: Трамп має абсолютний імунітет щодо розмов з посадовцями Мін'юсту, проте повернув справу до судів нижчої інстанції, щоб визначити, чи має політик імунітет стосовно трьох інших кейсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це погані та хворі люди": Трамп пообіцяв помститися за судовий вирок

"Ми робимо висновок, що, згідно з нашою конституційною структурою розділення влади на законодавчу, виконавчу та судову гілки, природа президентської влади вимагає, щоб колишній президент мав певний імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії під час перебування на посаді", - написав головний суддя Джон Робертс.

Принаймні стосовно здійснення президентом своїх основних повноважень цей імунітет має бути абсолютним, а щодо інших офіційних дій він також має право на імунітет, додав він.

Робертс повідомив, що справу політика передадуть у суди нижчої інстанції для подальшого перегляду.

"Велика перемога для нашої конституції та демократії. Пишаюся бути американцем", - написав Трамп великими літерами в своїй соцмережі Truth.

Дональд Трамп є підозрюваним у чотирьох кримінальних справах, як на рівні штату, так і на федеральному рівні.

Загалом, Трампу висунуто звинувачення у 91 злочині. У жодному з них він не визнає себе винним.

Найсерйозніші звинувачення стосуються втручання у вибори президента у 2020 році.

Федеральний апеляційний суд у США постановив, що Трамп не має президентського імунітету від судового переслідування у справі про втручання у вибори 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд США визнав імунітет Трампа за офіційні дії на посту президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути