четвер, 08 листопада 2018 10:59

Вербують, дають паспорт РФ і пенсію: Марчук розповів про методи гібридної війни Росії

Вербують, дають паспорт РФ і пенсію: Марчук розповів про методи гібридної війни Росії
Не треба недооцінювати Росію, це серйозна розвідувальна машина, попереджає Євген Марчук. Фото: УНІАН

Росія готувалася до гібридної війни проти України ще до подій Майдану. Про це сказав колишній прем'єр-міністр і голова СБУ Євген Марчук на міжнародній конференції у Києві.

За словами Марчука, ідею гібридної війни проти України озвучив начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов ще у лютому 2013-го.

"У військовій академії Росії відбулося закрите засідання їхнього уряду і військових науковців. Засідання було секретним. Але частину виступу Герасимова, а фактично Путіна, тоді опублікували. Це так звана доктрина Герасимова. Той хто загляне і подивиться, жахнеться від того, наскільки деталізовано розжував начальник генштабу, що Росія буде робити у невоєнній сфері (це був лютий 2013-го). Навіть такі речі, як створення опозиції в країні, з якою вирішуватимуть питання військово-політичного характеру.

Декого з агентів тепер можна побачити на російських ток-шоу

Більше того, за Путіна в російському законі про службу зовнішньої розвідки прописали: іноземні громадяни, які надають на неофіційній основі допомогу розвідці, можуть прийняти у громадянство РФ. І весь період їхньої співпраці з розвідкою зарахують до трудового стажу. Можемо собі уявити, що агент зовнішньої розвідки в Україні оце читає? Та частина, хто вже втекли в Росію та бояться повертатися, хто зараз на російських ток-шоу. Вони спокійно там живуть за кошти, не бідують", - розповів Марчук.

Світ на загрозу гібридної війни тоді відреагував "ніяк", продовжив екс-голова СБУ.

"Ні в Україні, ні Європі, ні в НАТО", - зауважив Марчук.

"Як ми не пресуємо Росію сьогодні, це дуже серйозна машина розвідувальна, оборонно-безпекова. Це професіонали найвищого класу. І весь світ виявився неготовий", - попередив він.

"Олімпійські ігри у Сочі - 9-23 лютого 2014-го. Здавалося би, яке це має відношення? Там зразу була відпрацьована доктрина: безпека за будь-яку ціну. 40 тис. військових задіяли - морські сили Чорного моря, сухопутні, авіацію. Це південний воєнний округ. А коли починається анексія Криму? Медаль за Крим яким числом росіяни отримували? 20 лютого. 3 дні до завершення Олімпійських ігор, а російські військові вже проводять операцію на півострові. Вони були без шевронів - "зеленые человечки". Це 1000% гібридна технологія. Хтось здригнувся у світі? Реакція була політичного характеру", - сказав Марчук.

"А як же ми маємо вже сьогодні, ставши жертвою (і не тільки ми) гібридних технологій, адекватно реагувати? Не просто обурюючись і засуджуючи Росію. Бюджет Russia Today більший у декілька разів, ніж бюджет Служби безпеки України. Які технології можемо протиставити?" - запитав колишній прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має знищити російську імперію, інакше знищать нас - науковець

Росія за президентва Володимира Путіна анексувала Крим у березні 2014-го. Від літа того ж року збройні сили РФ беруть безпосередню участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Вербують, дають паспорт РФ і пенсію: Марчук розповів про методи гібридної війни Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути