Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2020 18:48

Венедіктова записала відео з роз'ясненням для Порошенка

Венедіктова записала відео з роз'ясненням для Порошенка
Генпрокурор записала відео з роз'ясненням щодо процедури повідомлення про підозру Порошенку. Фото: Reuters

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова записала відео з роз'ясненням щодо процедури повідомлення про підозру 5-му президенту України Петрові Порошенку.

Вона запевняє, що підозру експрезиденту було складено та повідомлено згідно із чинним законодавством. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

"10 червня було повідомлено про підозру у спосіб, передбачений КПК України та уповноваженим на це прокурором. Вчора, вкотре інформаційний простір сколихнули чергові заяви з цього приводу. Щоб уникнути будь-яких маніпуляцій, пояснюю ті аспекти, які жваво обговорюються в суспільстві", - зазначила генпрокурорка.

За словами Венедіктової, у травні 2019 року було внесено відомості до ЄРДР, за номером з останніми цифрами 753, про кримінальне правопорушення щодо призначення членів Вищої ради правосуддя, а у листопаді 2019-го до ЄРДР внесено відомості, за номером з останніми цифрами 1732 - щодо незаконного призначення першого заступника Служби зовнішньої розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова відзвітувала про перші 100 днів роботи на посаді генпрокурора

Вона також повідомила, що за каденції колишнього генпрокурора, 3 березня 2020 року кримінальні провадження 753 (щодо призначення членів ВРП) і 1732 (щодо призначення першого заступника СЗР) було об'єднано в одне провадження, якому ЄРДРом автоматично присвоєно первинний номер з останніми цифрами 753.

Відтак, епізод стосовно Вищої ради правосуддя слідчі закрили в ході розслідування. При цьому, його номер залишився незмінним - 753.

В повідомленні про підозру, яку Венедіктова підписала 10 червня, є посилання на ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу. В постанові, якою доручено повідомити про підозру, зазначено, окрім перелічених статей, також і статті 109, 367 та 382 КК України. В дорученні зазначені ст. 367 ст. ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

Венедіктова заявила, що ніякої помилки немає тому, що постанова в описовій частині містить посилання на всі статті, за якими кримінальне провадження розслідувалось, у тому числі і закриті, а доручення містило кваліфікацію за конкретним епізодом, у якому винесено повідомлення про підозру.

Вона також прокоментувала і допит підозрюваного Порошенка 30 червня. За її словами, даний допит не відбувся, у зв'язку із заявленим клопотанням сторони захисту про його перенесення на наступний день - сторона захисту просить поєднати допит та обрання запобіжного заходу в один день.

Повідомляється, що судове засідання щодо обрання запобіжного заходу відбудеться 1 липня.

"Вперше за роки незалежності України ми створюємо прецедент, який руйнує касту недоторканих. Тому, пропоную п'ятому президенту України продемонструвати співгромадянам власним прикладом повагу до закону, до створених правоохоронних органів і реформованих судів, та скористатись правом на захист у спосіб передбачений законом і доводити в суді свою невинуватість", - додала генпрокурор.

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань переконує, що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова "заднім числом" оформила постанову, якою нібито доручила іншому прокурору вручити підозру 5-му президенту.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова записала відео з роз'ясненням для Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути